Tavaly november és idén január között 4 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta - a nap hírei

InfoRádió
2023. február 24. 20:48
Az egy éve tartó ukrajnai háború elhúzódásától tart a miniszterelnök. Európa további támogatásáról biztosították Ukrajnát az uniós intézmények vezetői a háború kezdetének első évfordulóján.

Az ukrajnai háború elhúzódásától tart a miniszterelnök, pedig Orbán Viktor szerint tűzszünetre lenne szükség és ezután majd hosszasan kell tárgyalni a békéről. A kormányfő erről a Kossuth Rádióban beszélt, az orosz invázió megindulásának első évfordulóján. Orbán Viktor szerint a nyugat olyan mennyiségű fegyvert és pénzt mozgósít, hogy Oroszország nem nyerheti meg a konfliktust, ugyanakkor Oroszország atomhatalom, amelyet nem lehet megverni, csak az áldozatok száma fog növekedni. Szerinte a nyugatiak rossz döntést hoztak azzal, hogy lokális konfliktus helyett összeurópai háborúvá emelték a harcokat, és nem jelölték meg, hogy meddig lehet segítséget nyújtani Ukrajnának.

Európa további támogatásáról biztosították Ukrajnát az uniós intézmények vezetői a háború kezdetének első évfordulóján. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke videoüzenetében úgy fogalmazott: a szabad és független Ukrajna szabad és független Európát jelent és Európa az ukránok oldalán áll. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt: Ukrajna a szabadságért és a demokráciáért és az Európai Unióban elfoglalt helyéért harcol. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke azt hangsúlyozta: Európa továbbra is kiáll Ukrajna mellett a béke, a szabadság és az igazságosság érdekében. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt közölte: Ukrajna önálló és független országként kerül ki a konfliktusból: a szövetségesek pedig soha nem látott támogatást nyújtanak Ukrajnának.

Ukrajna 2023-as győzelmét ígérte Volodimir Zelenszkij elnök a háború kitörésének első évfordulóján. Az államfő úgy fogalmazott: az ukránok nem a menekülést, hanem a szembenézést választották.

Nem tartott beszédet a háború évfordulóján az orosz elnök. A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin a parlament két házához intézett üzenetében fejtette ki, hogy a hadművelet tervszerűen folytatódik, és minél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap majd Ukrajna a Nyugattól, annyival messzebbre kell eltolni az orosz határtól a fenyegetést.

Az ENSZ Közgyűlése határozatban sürgeti a harcok lezárását és az orosz csapatok kivonását Ukrajnából. A világszervezet nyilatkozata felszólítja a konfliktusban érintett feleket és a nemzetközi közösséget, hogy törekedjenek a békére, Oroszországot pedig arra, hogy azonnal vonja ki csapatait Ukrajna nemzetközileg elismert területeiről.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ-ben sokkal erősebb az ukrajnai béke támogatottsága, mint az Európai Unióban. Szijjártó Péter New Yorkban beszélt erről, miután António Guterres ENSZ-főtitkárral találkozott. A tárcavezető kiemelte: a diplomáciai rendezés csakis akkor lehetséges, ha az egymással közvetlenül vagy közvetve szembenálló felek hajlandók lesznek tárgyalni, amihez kommunikációs csatornákra van szükség, ehhez pedig az ENSZ a legalkalmasabb szervezet.

A miniszterelnök szerint már márciusban érzékelhetők lesznek az intézkedések hatásai és az év végére egy számjegyű infláció lesz Magyarországon. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: azt a 20 döntést, amit meg lehet és meg kell hozni, a magyar kormány meghozta. Beszélt arról is, hogy Magyarország tavaly 4000 milliárd forinttal többet fizetett az energiáért, mint az előző évben.

Januárban 3,9 százalékos volt a munkanélküliség, tavaly november és január között ugyanakkor 0,2 százalékponttal, 4 százalékra nőtt a ráta. Legutóbb 2021 nyarán volt ilyen magas szinten a munkanélküliség. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első hónapjában a munkanélküliek száma 192 ezer fő volt. A foglalkoztatottak száma 4 millió 706 ezer fő volt tavaly november és idén január között, ami 10 ezer fővel marad el az év közben látott rekordtól.

A Magyarországnak oktatási célokra adott támogatás visszakérését javasolja az unió csalás elleni hivatala. Az Olaf szerint a 3,6 millió eurós forrást elcsalták. Megállapításaik szerint számos jogsértés történt a közbeszerzési eljárás során, a szabálytalanságok pedig nemcsak az uniós adófizetőkre, hanem a diákok tanulási tapasztalataira is hatással voltak, mivel a projekt megfelelő megvalósítása esetén ugyanannyi pénzért jobb hardvert is lehetett volna vásárolni.

Összesen 51 korszerű, alacsony padlós CAF-villamos érkezik Budapestre a most megszületett kormánydöntés alapján- közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely közösségi oldalán azt írta: Budapest 54 milliárdnyi európai uniós forrásból vásárolhatja meg a járműveket.

Meghalt az a 18 éves fiú, akit az Erzsébet téren szúrt halántékon vasárnap hajnalban egy szintén 18 éves fiatal. Az áldozatot a támadás után életveszélyes állapotban szállították kórházba. A késelőt néhány órával az incidens után fogták el kőbányai lakásában, majd elrendelték egy hónapos letartóztatását. A fiatal a rendőrségen nem tett vallomást. A nyomozás adatai szerint egy lány miatt verekedett össze a két fiú.