Az új ügyeleti rendszer a mentőszolgálaton belül jön létre - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2023. január 25. 20:37
Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatását - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben. Németország egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 típusú harckocsit ad Ukrajnának

Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatását, folyamatosan lehet tovább jelentkezni a kiírt pályázatokra - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben. A miniszter elmondta, hogy "kompromisszumkereső" tárgyalásokat folytatott az oktatásért és kultúráért, illetve a költségvetésért felelős uniós biztossal, akikkel megállapodott, hogy az alapítványi fenntartású egyetemeken tanuló mintegy 180 ezer magyar diáknak nem kell attól tartania, hogy kimaradhat az Erasmus-programokból. Mint mondta, ugyanez érvényes a Horizont Európa kutatóprogramokra.

Az új ügyeleti rendszer a mentőszolgálaton belül jön létre, külön egységekkel, járművekkel jelentette ki az országos mentőszolgálat főigazgatója. Csató Gábor az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy nem a mentésből veszik el a kapacitást. Az ügyeletet elsősorban azok adhatják, akik most is az ügyeleti ellátásban dolgoznak. A főigazgató elmondta: 174 járásközpontban lesz ügyelet hétköznap délután 4 és este tíz között, hétvégén pedig reggel 8 és délután 2 között. Ezután pedig a mentőszolgálat sürgősségi ügyelete lesz elérhető 102 telephellyel.

Egészséges hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter, miután fogadta a hazai bankok vezetőit. Nagy Márton a többi között a februárban induló újra-iparosítási programról és a gazdasági folyamatokról egyeztetett. A tárcavezető kiemelte, hogy a Baross Gábor Hitelprogram a jelenlegi kitermelhetetlenül magas kamatok mellett olcsó forráshoz juttatja a vállalkozásokat.

Az energiaellátáshoz szükséges infrastruktúra-beruházások jelentős növelését tartja szükségesnek a területért felelős miniszter. Lantos Csaba az Indexnek azt hangsúlyozta: a kormány arra készül, hogy a következő hét évben az előző hét évhez képest ötszörösére fogja növelni a projekteket. Elsősorban a megújuló energiaforrásokat, a hálózatfejlesztéseket és a rugalmasságot fejlesztő infrastruktúrákat emelte ki.

Tavaly novemberben 563.600 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 387.800 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,8, a nettó 17,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Németország egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 típusú harckocsit ad Ukrajnának – jelentették be hivatalosan Berlinben. Olaf Scholz kancellár elmondta, hogy emellett Németország összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét. Hozzátette: a csomaghoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik. Közben az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok 31 Abrams típusú harckocsit küld Ukrajnának.

A védelmi kiadási cél újabb emelésére számít a NATO főtitkára a szövetség júliusi vilniusi csúcstalálkozóján. Jens Stoltenberg egy német lapinterjúban azt mondta: frissíteni kell a 2014-ben, a GDP 2 százalékában meghatározott minimális célt, mert az csak egy évtizedre szólt.

Országos átlagban továbbra is csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a vizsgált városok közül csökkenő tendencia figyelhető meg Békéscsabán, Budapesten az Észak-pesti és a Központi Szennyvíztisztító Telep mintáiban, a budapesti agglomerációs települések közös mintájában, Debrecenben, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szombathelyen. 13 mintavételi helyen stagnáló tendencia látszik, Kecskeméten ugyanakkor emelkedést mértek. ---- A múlt héten 627 új koronavírus fertőzöttet igazoltak, a kór szövődményeiben 29 beteg halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 5864-re csökkent. Jelenleg 472 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Egyelőre nem jött létre megállapodás a BKV-nál tartott bértárgyalásokon. Az egyeztetések rövidesen folytatódnak. A társaság közleménye szerint a menedzsment az alapbér fejlesztésének mértékén kívül a többi között a Budapest pótlék sávos bevezetésére, valamint a kulcspozíciókban dolgozó munkavállalók bérének kiemelésére adna lehetőséget.

Döntött a forrásmegosztásról a Fővárosi Közgyűlés. A kerületeket mintegy 232 milliárd forint, vagyis a teljes összeg 46 százaléka, míg a fővárost csaknem 273 milliárd forint, vagyis 54 százalék illeti meg. A megosztandó bevételek a múlt évihez képest csaknem 193 milliárd forinttal nőnek.

Egységesen tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák március 6-ától – döntött a Fővárosi Közgyűlés. A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisok számára érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának tavaly decemberi eltörlése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2023. január 25.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást