Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Módosult a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény

Infostart
2022. december 14. 08:30
A Pofrtfolio információi szerint minderre a Dunaferr ügye miatt került sor.

Fontos rendeletet hirdetett ki a kormány kedd este a Magyar Közlönyben a Dunaferr szempontjából, ami egyébként sejtelmesre is sikeredett, mert a rendelet nem nevesíti a dunaújvárosi gyárat, viszont a megfogalmazásból egyértelműen be lehet azonosítani, hogy a veszélyhelyzeti intézkedés a vasmű miatt született – írja a Portfolio.

A kormány 521/2022. (XII. 13.) Korm. rendelete a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról címet viselő rendelet címéből kiderül, hogy a kormány ezúttal is – a veszélyhelyzetben alkalmazható rendeleti kormányzás útján – rendelettel módosít több törvényt is.

A szerdán hatályba lépő rendelet lényeges pontja a következő:

„(1) A Ctv. 84. § (1) bekezdését azzal a kiegészítéssel kell alkalmazni, hogy ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég

a) több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és

b) az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot,

a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.

(2) A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.”

A lap szerint a kormányrendeket fenti idézete alapján kikövetkeztethető, hogy a kormány a Dunaferre szabta a döntését. A dunaújvárosi vasműre ugyanis igaz mindkettő fenti feltétel. Mindez azt jelenti, hogy a kormány rendeleti úton intézkedett a vasmű felszámolásáról, és fellebbezni ez ellen a döntés ellen lehetetlenség – teszik hozzá.

A rendelet kimondja továbbá, hogy „a Cstv. 6. § (1) bekezdésétől eltérően a Fővárosi Törvényszék kizárólagosan illetékes azokban a felszámolási eljárásokban, amelyeket a cégbíróság a 2. § szerint kezdeményezett”. A rendelet értelmében „a Cstv. 22. § (1) bekezdését azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az e rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek fennállása esetén a bíróság a felszámolást a kezdeményező kérelem beérkezését követő 3 munkanapon belül elrendeli, és ezzel egyidejűleg ideiglenes vagyonfelügyelőt rendel ki a felszámolói névjegyzékből”. Vagyis a dunaújvárosi vasműgyárban hamarosan megjelenhet a vagyonfelügyelő.

A kirendelt ideiglenes vagyonfelügyelő esetén azzal az eltéréssel kell alkalmazni a megfelelő szabályokat, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelőt megilletik mindazok a jogok, amelyek a felszámolót megilletik.

A rendelet 6. paragrafusa értelmében az e rendelet szerinti felszámolási eljárásokban a bíróság a felszámolók névjegyzékébe bejegyzett felszámolót rendel ki. E rendelet rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő felszámolási eljárásokban is alkalmazni kell. „Ha a 2. § (1) bekezdése szerinti gazdálkodó szervezet ellen az e rendelet hatálybalépésekor már felszámolási eljárás folyamatban van, akkor e felszámolási eljárást a Fővárosi Törvényszékhez át kell tenni” – olvasható a kormánydöntésben.