Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Van olyan bolthálózat, ahol már csak 2 tojást lehet venni vásárlásonként

Infostart
2022. november 13. 09:59
Van ahol 30, de van, ahol csak két tojást lehet egyszerre megvenni az ársapka bejelentése után.

A Lidl, a CBA és a Tesco után újabb boltból derült ki, hogy korlátozzák a mennyiséget: a Reálban látott tábla alapján az árstopos termékekből vásárlásonként legfeljebb kettőt helyezhet a kosarába a vevő - írja a Privátbankár. (Azt nem teszik hozzá, hogy előfordulhat, két dobozra, vagyis 20 tojásra gondolt a kiírás készítője.)

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk a kormány megszabta a tojás és a krumpli maximális árát, a szeptember végi áron fagyasztva be azt december 31-ig.

Ezek után a nagyobb kereskedelmi láncok szinte azonnal korlátozták a megvásárolható mennyiséget, a Magyar Tojásszövetség pedig közölte, hogy hamarosan hiánycikk lehet a tojás. A szervezet elnöke úgy fogalmazott: "ha a termelők nem tudják az önköltséget és a megélhetéshez szükséges árbevételt realizálni, akkor már középtávon is számítani kell a termék hiányára". Prof. Dr Sütő Zoltán azt is hozzátette: “Több mint kétmilliárd tojást eszünk évente Magyarországon, ennek

nagy részét nem húsvétkor, hanem most, a karácsonyi csúcsidőszakban fogyasztjuk.

Ekkor van lehetősége a termelőnek arra a haszonra, amit egyébként a szűkös nyári szezonban nem tud érvényesíteni, illetve elveszít."

Később szakmai egyeztetést kért a tojás hatósági ára miatt a gazdasági- és az agrárminisztertől a szövetség. Kifogásolják, hogy míg a tejnél, a lisztnél és a cukornál egyféle termékre terjesztették ki az ársapkát, addig a tojásnál mindenféle tartásmódra, méretre és csomagolásra vezették be az árstopot.

A KSH adatai szerint szeptemberben a tojás ára 51 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A tojás árának korlátozásáról egyébként a mezőgazdasági nagyvállalkozó, Raskó György, aki az Antall-kormány volt agrárállamtitkára volt, szintén posztolt.

Az Agrárszektor egyébként azt írja, hogy az "Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) október 2-i adatai alapján a ketreces tojás fogyasztói ára az S méretosztálynál 65,25 forint volt darabonként, az

M méretosztálynál 80,44 forint,

az L méretosztálynál pedig 97,5 forint volt". Elvben tehát ennél drágábban csütörtök óta nem adható a tojás (gyakorlatilag november 14-ig a fogyasztóvédelem haladékot adott az üzleteknek az átárazás technikai végrehajtására).