Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

"Nem lesz az, ami a tanárokkal" - Azonnali sztrájktárgyalás a főváros és a szemétszállítók között

Infostart / MTI
2022. október 4. 17:25
A főpolgármester-helyettes közlése szerint szerdáig eredmény kell, különben a katasztrófavédelemhez fordul Budapest a szolgáltatás biztosításáért. Kedd reggel vadsztrájk kezdődött a hulladékszállítóknál.

Elkezdődtek a tárgyalások az sztrájkoló FKF-es dolgozók által kijelölt tíz tagú küldöttséggel, amennyiben szerda estig nem lesz eredménye az egyeztetésnek, a főváros a katasztrófavédelemhez fordul a hulladékszállítás biztosítása érdekében - közölte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes kedden délután Budapesten azután, hogy reggel vadsztrájk kezdődött a hulladékszállítóknál.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélkül kezdődött a munkabeszüntetés.

A társaság több száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát.

"A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette"

- tartalmazta a közlemény.

Kiss Ambrus sajtótájékoztatóján tartózkodott attól, hogy politikailag minősítse a munkabeszüntetést, szavai szerint azt sztrájknak tartják.

"Nem akarunk olyan hibába esni, mint a kormány esett a tanárokkal" - hangoztatta.

Közölte azt is, hogy megértik azt a társadalmi csalódást, ami kialakult a budapesti munkavállalók körében, hiszen az "elszálló" megélhetési költségek, rezsiszámlák "negligálták, lenullázták" a januártól érvényes 15 százalékos béremelést.

Közlése szerint

délben megkezdődtek a tárgyalások

a dolgozók által kijelölt tíz tagú küldöttséggel. Kiemelte, hogy amennyiben az egyeztetések szerda estig nem vezetnek eredményre, a katasztrófavédelemhez fognak fordulni a hulladékszállítás biztosítása érdekében.

Kiss Ambrus jelezte, hogy a tárgyalásokról hiányzik az állami NHKV Zrt., amely - mint állította - évente ötmilliárd forinttal kevesebbet hagy a fővárosban a budapestiek által befizetett szemétdíjból, mint amennyit begyűjt.

A főpolgármester-helyettes egyúttal meginvitálta a tárgyalásokra az NHKV képviselőit is, mondván, amennyiben az állami társaság "ezt a pénzt biztosítja, már másképpen állnak a tárgyalások". Tájékoztatása szerint a pontos sztrájkolói létszám nem ismert, de az Ecseri úti telephelyet 150 hulladékgyűjtő autó nem hagyta el. Kérdésre válaszolva elképzelhetőnek tartotta, hogy a következdő napokban más telephelyek is csatlakozhatnak a munkabeszüntetéshez.

Az ügyben Karácsony Gergely főpolgármester is posztolt: