Nyitókép: Police.hu

Kata-tüntetés: „kalandosan” telt a kutyapártos vezetők éjszakája – videó

Infostart
2022. július 14. 12:02
Először kattant a bilincs.

A Budapest, V. kerület, Kossuth térre 2022. július 13-án 18 órától bejelentett gyűléssel összefüggésben rendőri intézkedés nem történt. A gyűlés befejezését követően demonstrálók csoportjai a főváros több pontján akadályozták a közlekedést – olvasható a Police.hu-n.

Felhívják a figyelmet, hogy bár a rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, de ez nem eredményezheti mások jogainak olyan mértékű csorbítását, mint amit a főváros legforgalmasabb közlekedési útvonalainak órákra történő teljes megbénítása jelent. A jogsértések miatt az alábbi intézkedésekre került sor:

  • A rendőrök szabálysértési feljelentést tettek három emberrel szemben, akik kerékpárral és gyalogosan akadályozták a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében.
  • Az Erzsébet híd budai lehajtójánál egy férfi lánccal ütött fejbe egy rendőrt, a feltételezett elkövetőt elfogták, ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeztek büntetőeljárást. Ugyanitt egy másik férfit garázdaság gyanúja miatt állítottak elő.
  • Egy férfit az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség gyanúja miatt fogtak el.
  • Az Erzsébet hídon egy férfi és egy nő a rendőrök többszöri felszólítása ellenére újra visszament az úttestre. Mindkettőjüket előállították, a férfinél kábítószergyanús anyagot is találtak, emiatt ellene büntető-, míg a nő ellen szabálysértési eljárás indult.
  • A Margit hídon két embert garázdaság miatt állítottak elő a rendőrök, három esetben kényszerítőeszközt alkalmaztak, miután többszöri felszólítást követően sem voltak hajlandóak az úttestről felmenni a járdára

– zárul a hatósági közlés.

A fentiek kapcsán a 444.hu azt írja, hogy Ferencváros alpolgármesterét, Döme Zsuzsannát, a Kutyapárt társelnökét csütörtök reggel 9-kor engedték ki az I. kerületi rendőrkapitányságról. A politikust hajnali fél 1 körül fogták le és bilincselték meg a rendőrök az Erzsébet híd budai hídfőjénél, mivel a hatóság szerint akadályozta az intézkedést a Kutyapárt másik elnöke, Kovács Gergővel szemben.

A lapnak sikerült elérnie Döme Zsuzsannát, aki elmondta, hogy hajnalban Buda irányából egy csapat rendőr érkezett, akik az úttestről a járdára terelték őket. Kovács Gergőt azért fogták el a helyszínen, mert állításuk szerint a járdáról visszalépett az úttestre – tette hozzá. Amikor látta, hogy lefogják, igyekezett a párttársa közelébe jutni, és megtudni, milyen jogcímen intézkednek ellene, amit az egyenruhások megakadályoztak, és végül őt is megbilincselték és autóba rakták, ami közben a cipője elszakadt – idézte föl.

A politikusnő beszámolója szerint az autóban folytatódott a szóváltás a rendőrökkel; azt próbálta megtudni, milyen jogcímen intézkedtek ellen, miközben egyik kezét sikerült kiszabadítania a bilincsből.

„Először voltam életemben megbilincselve, nagyon büszke vagyok rá, hogy rögtön ki is szabadultam”

– fogalmazott a 444.hu-nak. De elmondása szerint úgy üvöltött vele az autót vezető rendőr, hogy inkább visszadugta a kezét a bilincsbe.

A kutyapártosokat az V. kerületi kapitányságra vitték, ahol külön-külön fogdába rakták őket, majd hajnalban átvitték őket az I. kerületbe, ahol már a fogdán kívül várakozhattak. Döme Zsuzsanna ellen szabálysértés miatt indítottak eljárást, mert a rendőrség szerint veszélyeztette és akadályozta az intézkedő rendőröket. Kovács Gergőt szintén kiengedték, nála az elfogását követően kisebb mennyiségű marihuánát találtak a rendőrök.