Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Volodimir Zelenszkij levelet írt Novák Katalinnak

Infostart
2022. május 20. 18:22
A magyar köztársasági elnök a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy az elmúlt napokban kitől kapott a kinevezése után levelet. A posztból kiderült, hogy az ukrán elnökön túl Emmanuel Macron is gratulált.

A magyar köztársasági elnök bejegyzéséből kiderült, hogy a francia elnök azt írta neki, őszintén gratulál a megválasztásához, és ismeri elkötelezettségét a két ország közötti barátság és együttműködés elmélyítésében, valamint a frankofónia támogatásában személyes és politikai pályáján. Emmanuel Macron azt írta:

kívánom, hogy országaink tovább erősítsék azokat a kapcsolatokat, melyek összekötnek.

Az Európánk előtt álló fő kihívások erőteljes emlékeztető egységünk fontosságára és az Európai Unió cselekvési képessége fejlesztésének egyre nagyobb szükségességére – fogalmazott Macron.

Hozzátette, kívánja, hogy a két ország ehhez aktívan tudjon hozzájárulni, erősítve egyúttal a demokrációt és a jogállamiságot a kontinensen.

Volodimir Zelenszkij is gratulált Novák Katlaninnak. Az ukrán elnök azt írta: az Európa előtt álló legnagyobb kihívások idején került Magyarország élére, amikor Oroszország teljes körű háborút indított Ukrajna ellen. Zelenszkij hozzátette,

nagyra értékeli a Magyarország által nyújtott humanitárius segítséget,

amelyet az ukránok kapnak és jelezte, hogy további támogatásra is számítanak, így az oroszok elleni szankciók fokozásában, beleértve az energetikai szektor is.

A gratulációkat itt lehet megnézni: