Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Karácsony Gergely is megszólalt a zuglói polgármester gyanúsítottsága kapcsán

InfoRádió
2022. február 23. 16:13
A helyi parkolással kapcsolatos korrupciós bűncselekmények miatt lett gyanúsított Horváth Csaba zuglói MSzP-s polgármester és egy volt helyi politikus. Megszólalt az előző zuglói polgármester, Karácsony Gergely főpolgármester is. Az ügy szépsége, hogy a kerület parkolási szerződését ő maga írta alá még 2017-ben.

Mint a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja. Szerdán több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

Mint közölték, a megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Emellett később egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

Az ügyben Karácsony Gergely főpolgármestert, volt zuglói polgármestert az InfoRádió a Fővárosi Közgyűlés ülése után érte el. Mint mondta, az ülés ideje alatt hallotta a híreket, még tájékozódnia kell az ügyben, beszélni fog Horváth Csabával is.

Azt viszont elmondta, hogy tudomása szerint különböző cégcsoportok összemosódnak a nyilvánosságban. "A BKV informatikai közbeszerzését elnyerte egy cég még a Tarlós István-féle városvezetés idején, amelyet megvádoltak, gyakorlatilag fiktív számlázás gyanújába kerültek, és itt vannak személyi átfedések is. Ebben az ügyben elrendeltem egy felügyelőbizottsági vizsgálatot. Abból a cégből pedig, amelyik megnyerte a közbeszerzést és amelyet a számlamaffia-üzemeltetésével megvádolták, kivált egy másik cég, amely alvállalkozók nélkül, transzparens módon végzi el a feladatait. Ez fontos az informatikai rendszer stabilitása szempontjából, hogy ne maradjunk alvállalkozó nélkül. Várom a felügyelőbizottság elemzését arra vonatkozóan, hogy volt-e bármilyen érdeksérelem, ami akár a közbeszerzési előkészítésénél vagy azóta teljesítési igazolások kapcsán bármilyen gyanút fölvet.

Ami pedig a az új parkolási informatikai hátteret illeti, ott nem tudnék felelősen nyilatkozni, hiszen sok év eltelt azóta, hogy, hogy a zuglói ügyeket ebben a mélységben követtem."

Horváth Csaba Zugló MSZP-s polgármestere szerda reggel közösségi oldalán számolt be a házkutatásról. "Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban. Az eljárás pontos okát egyelőre nem ismerjük, de mindenben együttműködünk az ügyészséggel" - írta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyanúsított lett a zuglói polgármester - 2 - Karácsony reakció
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást