Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Ábra, ami jól mutatja, hogy lőtt ki az ötödik hullám

Infostart / MTI
2022. január 20. 09:54
15 526 az egy nap alatt regisztrált fertőzöttszám új csúcsa Magyarországon.

Szerdán minden korábbinál több, 14 890 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel egyértelművé vált: sosem látott sebességi fokozatba kapcsolt a koronavírus-járvány itthon. A korábbi csúcs tavaly november 24-éről, a negyedik hullám felfutásakor datálódott, 12 637 volt az az adat.

Az omikron nem lazsál, egyből jött az új rekord: csütörtökön már azt jelentették, hogy 15 526 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 385 500 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Így néznek ki a negyedik és az ötödik hullám fertőzöttségi számai grafikonra téve:

Szerencsére – egyelőre – a többi adaton még nincs nyoma a járvány újbóli berobbanásának, a napi halálozások például így festenek november 1-től nézve:

Szerdán Müller Cecília elmondta, hogy hazánkban is uralkodóvá vált az omikron variáns, a minták 87 százalékában, vagyis nagyjából tíz mintából kilencben ezt azonosítja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A delta jelenléte 13 százalékra szorult vissza. Egy hete az NNK még azt jelentette, hogy a magyarországi koronavírus-esetek 29 százaléka omikronos.