Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A mentelmi bizottság rábólintott Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztésére

Infostart
2021. december 13. 12:34
A mentelmi bizottság javasolja az országgyűlésnek, hogy függesszék fel a hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogát.

Polt Péter legfőbb ügyész kedden kezdeményezte Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését a házelnöktől egy hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként.

A politikus nem vett részt az Országgyűlés Mentelmi bizottságának ülésén, amelyen megszavazták, hogy javasolják, hogy az Országgyűlés kedden függessze fel a képviselő mentelmi jogát. Völner Pál már múlt héten lemondott államtitkári tisztségéről.

A politikust képviselő ügyvédi iroda korábbi közleményében az állt: Völner Pál nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, "államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el".

Völner szerint a Legfőbb Ügyészség indítványa zavaros, elnagyolt, ellentmondásos - ez abból a levélből derült ki, amelyet a parlamenti bizottság elnökének, Hargitai Jánosnak december 10-én írt, és amelyet védője, Papp Gábor ügyvéd eljuttatott a 24.hu-nak.

"A Legfőbb Ügyészség általam is megismert tartalmú indítványa meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi" - olvasható a szövegben. "A Legfőbb Ügyészség indítványa engem érintően számtalan valótlan állítást tartalmaz, melyekre konkrétan majd a nyomozóhatóság részére fogok reagálni" - írta még Völner Pál. Hozzátette: az ügyészség megkeresése nincs teljesen összhangban azzal a közleménnyel, melyet a közvélemény december 7-én ismerhetett meg.