Nyitókép: Pxhere

Megszólalt a kormány az óraátállításról

Infostart
2021. március 25. 16:06
Az EU döntött a törlésről, a képviselőknek egyeztetniük kellene a kérdésben, de nem történik semmi, így a magyar kormány is vár.

Az InfoRádió az óraátállítás jövőjével kapcsolatban érdeklődött a Kormányinfón - annak kapcsán is, hogy e hétvégén az utolsó óraátállítások egyikeként megint egy órával kevesebbet alhatunk, ahogy azt már tavaszról tavaszra megszokhattuk.

Ismert, az Európai Parlament 2019-ben megszavazta az óraátállítás eltörlését, 2021-ig adva határidőt a tagállamoknak arra, hogy a nyári vagy a téli időzónához csatlakozzanak. A kezdeményezés mozgatórugója alapvetően az volt, hogy ma már a gazdasági haszna alulmúlja az élettani kárát.

Az Európai Bizottság mindazonáltal egyeztetésre kérte a képviselőket abban az ügyben, hogy a lecövekelést ne egy kusza helyzet kövesse - ismert, míg Magyarország több kormányzati megnyilvánulás alapján inkább a nyári, az északi szomszéd Szlovákia a téli időszámítást preferálhatja, miközben gyakorlatilag ugyanakkor sötétedik és világosodik a két országban.

Gulyás Gergely a kormány e tárgyú egyeztetési feladatait firtató kérdésre válaszolva most azt mondta, "felettünk áll" a kérdés, "európai uniós döntés szükséges".

"Magyarország nyitott arra, hogy ha a többség úgy gondolja és konszenzus van ebben, az óraátállítást töröljük, de egyedül ezt Magyarország nem tudja megtenni"

- fogalmazott.

Szombat este lefekvéskor az órákat egy órával előrébb kell állítani, egy órával kevesebbet alhatunk.

Gazdasági és az alvásra gyakorolt, hatása egyaránt van.