Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kiderült, hány koronavírusosnál mutatták ki eddig valamelyik mutációt

Infostart
2021. március 19. 11:17
Újra történt presszózár, rengetegen sétálgatnak maszk nélkül, több százakat a kijárási korlátozás nem izgat különösebben - derült ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Feladatot kapott az operatív törzs Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a mérföldkőnek tekinthető várható átoltottsági számok (2,5, 3, 3,5, 4 millió fő) mentén készítsen lépcsőzetes, fokozatos újranyitási tervet. A feladat még friss, de napokon belül - az ígéret szerint - be kell jelenteni a végeredményt, így bár péntekre virradóra újabb koronavírus-halálozási csúcsadatot rögzített a Koronavírus.gov.hu tájékoztatási portál, az operatív törzs már a pénteki tájékoztatón beszélhetett volna a feladat végzéséről.

Elsőként Gál Kristóf ORFK-szóvivő jelentette be a továbbra is (egy hétig még) érvényes korlátozásokat, erről bővebben ITT írtunk.

Ismertette a rendőrségi intézkedések fő számait:

  • 559 maszktalan embert találtak, 546-an közülük közterületen tartózkodtak
  • 379-en hánytak fittyet a kijárási korlátozásokra
  • 1 Somogy megyei presszót be kellett zárni
  • 4689 karanténost lehet mobilon követni.

Galgóczi Ágnes (NNK) a már korábban nyilvánosságra hozott járványügyi adatok ismertetésével kezdett.

Bejelentette, az Európai Gyógyszerügynökséggel egyetértve a magyar hatóságok továbbra is alkalmazzák a brit (oxfordi fejlesztésű) AstraZeneca oltását.

Kérdések - válaszok

- Mely mutánsok vannak jelen az országban, hol fertőznek?

- 1397 esetben mutatták ki eddig a brit variáns jelenlétét. 13 személynél mutatták ki a cseh variánst, 6 esetben a dél-afrikait. A brazil még nem jelent meg.

Infostart: - Mikor kezdenek oltani a Janssen vakcinájával?

- Április második felénél korábban nem számítunk oltásra.

- Háziorvosok panaszkodnak, hogy nem kapnak időben elég oltóanyagot. Mi a probléma?

- Mindig annyit kapnak, amennyit Magyarország is kapni tud és amennyit ki tudunk szállítani. A háziorvosok körében nincsenek problémák. Konkrét feladataik vannak, értesítést kapnak, milyen oltóanyaggal tudnak egy adott héten dolgozni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!