Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely és varsói kollégája megkönnyebbülést érez

Infostart
2020. december 11. 15:03
Budapest főpolgármestere, valamint Rafal Trzaskowski szerint a magyar és lengyel kormányok az utolsó pillanatban visszatáncoltak a szakadék széléről. Harsoghatnak győzelmi jelentéseket, de valójában letették a fegyvert Brüsszelben – fogalmaznak közös közleményükben.

Bár Orbán és Morawieczki miniszterelnökök megpróbálták megakadályozni, a jogállamisági mechanizmus sértetlen maradt – vélik a felek közös nyilatkozatukban, bízva abban, hogy az Európai Unió Bírósága gyorsan cselekszik, és a jogállami mechanizmust minél hamarabb alkalmazható lesz annak érdekében, hogy meggátolják a két országban az EU-s támogatások rendszerszintű „ellopását és a bírói függetlenség elleni támadásokat”.

Legfontosabb feladataként a két főpolgármester azt tartja, hogy felvegyék a harcot a járvány gazdasági és társadalmi hatásaival szemben az EU támogatásának felhasználásával, a Next Generation EU forrásokhoz való hozzáféréssel.

„A járvány és a válság leginkább a városokban jelentkezik romboló hatással, ezért a válság elleni elleni harcot is a városainkban kell megvívnunk” – ezért fölszólítják az Európai Uniót, biztosítsa azoknak a szabályoknak a betartását, amiért a városok sikeresen küzdöttek, hogy a nemzeti kormányok vonják be az önkormányzatokat az európai helyreállítási források tervezési- és elosztási folyamatainak minden lépésébe.