Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Komoly lezárások lesznek 2021-től a rakparton

InfoRádió
2020. december 10. 10:26
Vízvezeték-felújítás miatt lezárások lesznek 2021-től a pesti alsó rakparton – közölte a főpolgármester kabinetfőnöke egy online háttérbeszélgetésen. Balogh Samu arról is beszélt, hogy még nem született megállapodás a főváros és a kormány között a rakpart átalakításáról.

Karácsony Gergely kabinetfőnöke szerint bizonyos szempontból teljesen mindegy, hogy valójában a főváros vagy a kormány végzi el a felújítást, az mindenképpen a budapestiek pénzén történne meg. A főváros számára a legfontosabb, hogy a beruházás megvalósuljon, szem előtt tartva a csatlakozó, más projekteket. Miután a vízvezeték-rekonstrukció során egy fontos főnyomócső kiváltása történne meg,

a rakparton mindenképp komoly lezárások várhatók 2021-től kezdődően, ezért fontosnak tartanák, hogy a Rakpart-projekt ehhez kapcsolódóan valósuljon meg.

Balogh Samu hozzátette: folyamatosak a tárgyalások a kormánnyal, hogy mindez milyen módon tud megtörténni. És ugyan egyelőre nem született döntés arról, hogy a ki lesz a gazdája a beruházásnak a jövőben, a főváros számára a legfontosabb, amiben a főpolgármester és a főpolgármester-helyettes is egyértelmű álláspontot képvisel, hogy megvalósuljon a rakpart megújítása, mégpedig olyan tartalommal, ami a budapestieknek az érdeke, amiről ki is kérték a véleményüket - tette hozzá.

A kabinetfőnök megfogalmazása szerint igyekeznek gyorsítani a folyamatokat, mert sok halogatásra már nincsen lehetőség. Ahhoz, hogy az ütemterv tartható lehessen, ami a vízvezeték-felújítással összefügg,

idén év végén, legkésőbb jövő év elején szükséges a következő tervezési fokot meglépni, ami a kiviteli tervek elkészítését jelenti.

Így vagy úgy, akár a főváros, akár a kormány kezelésében, muszáj lépni, különben elveszik az a lehetőség, hogy jól ütemezetten, átgondoltan, összehangolva más projektekkel tudjon megvalósulni a rakpart megújítása – ismételte meg.

Huzavona

Mint ismert, a pesti alsó rakpartról idén több alkalommal is vitázott a főváros és a kormányzat. A Városháza tavasztól őszig tartó intézkedése nyomán a hétvégeken a gyalogosoké és a kerékpárosoké volt a terep a Margit híd és a Szabadság híd között, ami szerintük nem okozott forgalmi problémákat Budapest életében. A Fidesz fővárosi frakciója azonban többször is azt kérte, hogy adják vissza az autósoknak a rakpartot.

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár legutóbb október végén jelezte, hasonlóan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy a kormány, a főpolgármesterrel való megegyezés alapján kész megvalósítani, többek között a pesti rakpartok kerékpáros- és gyalogosbarát, zöldfelületeket, utcabútorokat, pihenőpadokat is tartalmazó átalakítását a kétszer egysávos autóközlekedést fenntartó megújítását. Az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: „várjuk a városháza válaszát”, jelezve továbbá: az nem jó, ha az autósok úgy érzik, hogy autósüldözés vette kezdetét Budapesten.

Egy szeptember eleji felmérés szerint egyébként a pesti rakpart lezárást az autós forgalom elől a megkérdezettek 59,8 százalék utasította el, 34,3 százalék azonban egyetértene vele.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fővárosi háttérbeszélgetés – rakpart – Balogh Samu
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást