Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A PDSZ üdvözli a kormány táppénztervezetét, de nem elégedett a teszteléssel

Infostart
2020. november 27. 19:22
Üdvözli a pedagógusok táppénzszabályainak módosítására vonatkozó kormányzati terveket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szerintük fontos lenne, hogy még karácsony előtt döntés szülessen arról, hogy a fertőzött tanárok azonnal, 100 százalékos táppénzt kapjanak.

Elkezdődött a héten a pedagógusok koronavírus-szűrése. Szakmai szervezetek és ellenzéki pártok szerint azonban vannak, akik megtagadják a tesztet vagy eltitkolják tüneteiket, mert félnek, hogy táppénzre kerülve csak fizetésük 60 százalékát kapnák meg.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint a kabinet hiába ígért százszázalékos táppénzt a fertőzött pedagógusoknak,

valójában csak az érintettek harmada kapta azt meg, jelenleg ugyanis túlságosan bonyolult és bizonytalan ennek az igénylése.

A pedagógusok jelenleg két részletben, csak külön kérvényre kaphatják meg a 100 százalékos táppénzt, ha bizonyítani tudják, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg.

Gulyás Gergely a Kormányinfón az InfoRádió kérdésre azt mondta: a pedagógusoknál azt kell vélelmezni, hogy munka közben betegedtek meg koronavírussal, és egyetért azzal, hogy ezt az eljárását egyszerűsíteni és gyorsítani kell. Ennek megfelelő módosítást fog kedvezményezni a kormány.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) üdvözli a tervet. Nagy Erzsébet országos választmányi tag elmondta: ez fontos előrelépés, és

nem lehet ezzel várni, főleg karácsony előtt.

A PDSZ sürgeti továbbá, hogy ahol fertőzött pedagógusokat találnak, zárják be az iskolát és teszteljék a diákokat.

A szervezet azt is követeli, hogy ne csak a tanárokat, de az iskolák technikai dolgozóit is teszteljék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos választmányi tagja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást