Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Most először száz fölött az elhunytak száma - magyar adatok

Infostart
2020. november 6. 09:27
És rekordot döntött a napi esetszám is, majdnem 500-zal. Százezer fő küszöbén a tavasz óta a statisztikában szereplő fertőzöttek száma.

A központi tájékoztató oldal adatai szerint 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A napi növekedés rekordnak számít, eddig a november 4-i 4219-es szám volt a legmagasabb.

Minden eddiginél több, 103 – többségében idős, krónikus beteg – hunyt el,

ez szintén a november 4-i legmagasabb számot (90) adta át a múltnak. Az elhunytak között van két 49 éves ember (egy férfi és egy nő) is. Az eddig összesen elhunytak száma 2250 főre emelkedett.

A gyógyultaké egy nap alatt 390-nel nőtt, tavasz óta már 23 213-an vészelték át a betegséget.

Az aktív fertőzöttek száma 74 162 fő, itt 4216 a napi növekmény.

Az aktív fertőzöttek 25 százaléka (18 536 fő), az elhunytak 30 százaléka (670 fő), a gyógyultak 28 százaléka (6390 fő) budapesti.

5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (+282), viszont megugrott a lélegeztetőgépes kezelésre szorulók száma: 36-tal többen, 391-en vannak intenzív ágyon.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A fenti számok még mindig a járvány felszálló ágát mutatják, ugyanis Orbán Viktor péntek reggel arról beszélt, hogy november 24-én kell majd 2400 intenzív ágy (lélegezetőgépes hely) a kórházakban,

december 10-én pedig már 4480 intenzív ágy, plusz a segítő személyzet, orvosok, és felszerelések. Ekkorra 32 000 kórházi ellátott lesz a számítások szerint.

Közölte még, hogy órákon belül döntés születik a halasztható műtétekről, ezt a járványügyi szakemberek fogják meghatározni.

Az elhunytak statisztikáinak elemzése szerint 76,1 év az átlagéletkoruk, aminek kapcsán a fiataloknak üzent a miniszterelnök: amin ők túl lesznek kis megpróbáltatással, az a szüleiket, nagyszüleiket elviheti.

3230-ból csak 700 településen nincs járvány.

98 óvodát zártak be, 7 iskolában egyáltalán nincs tanítás, 23-ban távoktatás van, 78 iskolában pedig vegyes oktatás van (részben digitális).

Szándékaik szerint továbbra is nyitva maradnak az iskolák és az egész országban a maszkhasználat és az egyéb szabályok betartatásán dolgoznak, szigorral, pénzbüntetéssel vagy bezáratásokkal.

A központi tájékoztató oldalon emlékeztetnek: a kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat,

óriási az egyéni felelősség.

Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védjük.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása. Ezért a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is – gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány az Országgyűlést arra kéri, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa majd meg, az erről szóló javaslatot már a parlament elé terjesztette.

Éjszakai kijárási korlátozás van életben. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni (vannak kivételek).

Újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző cégnek a csúcsidőszakokban sűrítenie kell a menetrendjét.

Bezárták a szórakozóhelyeket (ahol zenés szolgáltatás van és a vendégeket nem ültetik), és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb.

Kerülni kell a zsúfolt helyeket, tünetek estetén mindenképp otthon maradni és értesíteni a háziorvost. A karanténintézkedéseket is be kell tartani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!