Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Tizennyolcan biztosan megfertőződtek a Corvinus gólyatáborában

Infostart
2020. szeptember 1. 14:12
Jelenleg 18 főnél igazoltak Covid-19 pozitivitást a Corvinus Egyetem gólyatáborának résztvevői közül – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A járványügyi vizsgálat, az adatgyűjtés és a kontaktkutatás jelenleg is folyik.

A Budapesti Corvinus Egyetem 2020. augusztus 17–21. között Bükkszéken tartotta gólyatáborát. A gólyatábort szervező, az egyetemen működő diákegyesület e-mailben értesítette a résztvevőket, hogy négy hallgató koronavírus-tesztje pozitív lett. Ezután lemondták a mesterszakosok gólyatáborát, és végül – az egyetem vezetésének határozott kérésére – a szeptember 2-ára szervezett, egyébként ezerfősre tervezett Közgáz Gólyabuli 2020. is elmarad.

Az egyetem múlt szerdai közleményében arról írt, hogy 4 résztvevő tesztje lett pozitív, de az Azénpénzem.hu szerint már ekkor jóval magasabb lehetett az igazolt fertőzöttek száma. A hallgatók között jelenleg is meglehetősen magas számok keringenek, ezért a Nemzeti Népegészségügy Központnál is rákérdeztek az adatokra:

Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján

jelenleg 18 főnél igazoltak Covid-19 pozitivitást

– írta az NNK az Azénpénzem.hu-nak küldött válaszában. A járványügyi vizsgálat, az adatgyűjtés és a kontaktkutatás jelenleg is folyik. A fertőzöttek közül eddig senki nem szorult kórházi ápolásra.

Többen lehetnek

A híroldal úgy értesült, lehetnek olyan hallgatók is, akik magánúton teszteltették magukat, így a hivatalos statisztikákban egyelőre nem jelennek meg, és vannak, akiknek már a családtagjai is hatósági karanténban vannak, tesztelésre várnak. A hallgatók mindenesetre arról beszélnek, hogy a hivatalos számoknál többen betegedtek meg.

Más gólyatáborok sem úszták meg

Mint arról az Infostart beszámolt, szintén egy pozitív teszt miatt maradt el a Debreceni Egyetem gólyatáborának harmadik turnusa, helyette bentlakásos információs és beiratkozási napokra várják a leendő hallgatókat szerdától.

Eközben a PTE sikondai gólyatáborában két résztvevőnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, miattuk 43-an kerültek hatósági házi karanténba, valamint az orvoskar bodajki gólyatáborában is találtak fertőzöttet. A pécsi egyetem a gólyatáborstopon kívül a helyi közgázon (KTK) – dékáni utasítás szerint – hibrid oktatást rendelt el.

Néhány nappal korábbi pedig a szarvasi gólyatáborban is történt fertőzés, ott 5 embernél mutatták ki a fertőzést a Szent István Egyetem Budai Campus rendezvényén.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke a napokban az InfoRádiónak úgy fogalmazott, jelek szerint az egyetemisták körében nagyobb a koronavírus-fertőzöttség, mint az elmúlt szemeszterben, így akár a tervezett intézkedések szigorítására is szükség lehet ősszel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!