Varga Judit reméli, még idén lezárul a 7-es cikkely szerinti eljárás - a nap hírei

Infostart
2020. július 26. 21:50
Az igazságügyi miniszter szerint sikerült igazságosabbá tenni a többéves költségvetési keretről szóló uniós megállapodást. Újabb 11 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon, újabb elhunyt továbbra sincs. Szigorítja hétfőtől a beutazást Ausztria; Magyarországra nem vonatkoznak a korlátozások. A nap legfontosabb hírei július 26-án.

Az Európai Parlamentnek történelmi felelőssége van abban, hogy elfogadja-e a 27 tagállam kényes politikai és pénzügyi egyensúlyon alapuló konszenzusát - jelentette ki a Kossuth rádióban az igazságügyi miniszter. Varga Judit kiemelte: a július 21-ei megállapodás konkrét irányokat fogalmazott meg a 7 éves költségvetési kerettel, illetve az uniós mentőcsomaggal és annak kifizetésével kapcsolatban. Az igazságügyi miniszter kiemelte: az európai értékek jelentőségét illetően nincs vita a tagállamok között és az unió alapszerződései is a szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásáról rendelkeznek. A tárcavezető a Magyarország ellen folyamatban lévő 7-es cikkely szerinti eljárásról reményét fejezte ki, hogy az még a német elnökség idején lezárul.

Igazságosabb adózási rendszerre áll át jövőre a kata - erősítette meg az adóügyekért felelős államtitkár.Izer Norbert elmondta: az adózási forma csak akkor maradhat az unió versenyképes adóformája, ha azt egyetlen nagy cég sem használja a munkaviszony alternatívájaként. Jövőre a nagy értékű, évi 3 millió forintot meghaladó üzleti kapcsolatok adózása sávossá válik. A sok kis összegű megbízásra továbbra is a havi 50 ezer forintos adót kell alkalmazni, a kevés nagy értékűnél viszont a 3 millió feletti részre 40 százalékos kulcs vonatkozik. Az államtitkár szerint a változások a több mint 300 ezer kisvállalkozás nagy részét nem érintik.

Újabb 11 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4435-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Újabb elhunyt továbbra sincs, így a halálos áldozatok száma már hatodik napja változatlanul 596. Összesen 3329-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 510.

A bentlakásos idősotthonok biztonságossá tételére szólította fel a kormányt az MSZP a járvány második hulláma előtt. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke közölte: minden idősotthont el kell látni megfelelő védőfelszereléssel, az ott dolgozókat pedig anyagilag is meg kell becsülni. Ismét arra kérte a kormányt, hogy a szociális ágazatban dolgozóknak is folyósítsa az egészségügyben kifizetett 500 ezer forintos többletjuttatást.

Eloltották a tüzet abban az ajkai idősotthonban, amelynek tetején egy napelem gyulladt ki.Az idősotthont kiürítették, negyven lakónak és öt dolgozónak kellett elhagynia az épületet. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az egyszintes épület tetőszerkezetén a napelem vezetékei égtek, és a tűz mintegy tíz négyzetméteres területen átterjedt a tetőszerkezetre. A lakók számára az otthon vezetése átcsoportosítással biztosít helyet.

Csak forralás után iható a vezetékes víz három Somogy megyei településen a hétvégi villámárvíz miatt. Nagyatádon, Ötvöskónyiban és Lábodon átmeneti vízhiány várható. A szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű azt közölte: a villámárvíz elöntötte a nagyatádi vízművet. A hétvégi esős időjárás főként Zala és Somogy megyében okozott fennakadásokat.

Hétfőtől szigorítja a beutazást Ausztria; Magyarországra nem vonatkoznak az új szabályok, mert a listán továbbra is biztonságos országnak számít. A beutazási korlátozások azokra vonatkoznak, akik a koronavírus-járvány szempontjából kockázatot jelentő 32 ország valamelyikéből kívánnak visszatérni Ausztriába. A visszatérőknek rendelkezniük kell egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel. Annak hiányában házi karanténkötelezettségnek kell eleget tenniük.

Lengyelországban az isztambuli egyezmény felmondását szorgalmazza az igazságügyi miniszter.Zbigniew Ziobro szerint a nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló dokumentum a nők védelmének ürügyén gender-ideológiát támogat. Lengyelország az előző kormány idején, 2015-ben ratifikálta az egyezményt. Az Európa Tanács jelentős visszalépésnek tartaná a nők védelme területén, ha Varsó felmondaná az isztambuli egyezményt.

Több hónappal, de akár egy évvel is elhalaszthatja szélestörzsű 777X repülőgépeinek szállítását a Boeing. A Reutersnak nyilatkozó források szerint a koronavírus-járvány miatt csökkent a kereslet az új gépek iránt, ami pénzügyi válságba sodorta a bevétel nélkül maradt légivállalatok jelentős részét. A 777X a világ legnagyobb kéthajtóműves repülőgépe, a Boeing sikeres 777-es minijumbójának nagyobb változata.

Letartóztatásba helyezték a nantes-i tűzeset miatt egyszer már őrizetbe vett önkéntest a hatóságok. A gyanúsított ügyvédje azt mondta, hogy a templomban miseszolgaként dolgozó 39 éves ruandai férfi együttműködő, és sajnálja, amit tett. A nyomozók szerint 3 helyről indult a tűz a gótikus katedrálisban. A lángok megsemmisítették a katedrális orgonáját, amelynek építése a 15. században kezdődött.