Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Aláírta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt az államfő

Infostart
2020. június 17. 16:10
Áder János elrendelte a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály kihirdetését.

A törvényeket kedden fogadta el a parlament.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről a kormány dönt majd, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.

Ezzel hatályon kívül kerül az a jogszabály, amellyel a parlament meghosszabbította a kormány által március 11-én elrendelt veszélyhelyzetet és ez tette volna lehetővé, hogy a kabinet akkor is hozhasson rendkívüli rendelkezéseket, ha az Országgyűlés a járvány miatt nem ülésezik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden közölte: a kabinet azt kéri, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend. A jogszabályokat Kövér László házelnök már aznap aláírta, mostanra pedig Áder János köztársasági elnök szignója is rájuk került (itt és itt láthatók).

A veszélyhelyzet megszüntetését egyhangúlag szavazta meg a Ház.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt az ellenzék nem szavazatai és a Mi Hazánk mozgalom képviselőinek tartózkodása mellett fogadta el az Országgyűlés.

A törvény alapján az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján

a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.

A válsághelyzet elrendelésének akkor van helye, ha nemzetközi járványügyi szükséghelyzet van, de akkor is el lehet rendelni, ha a polgárok életét, testi épségét, egészségét vagy az egészségügyi szolgáltatók működését oly mértékben veszélyezteti vagy károsítja egy váratlan esemény, hogy az az egészségügyi ellátási szükségletek és a helyben rendelkezésre álló kapacitás közötti aránytalansághoz vezet, továbbá az egészségügyi államigazgatási szerv, az egészségügyi szolgáltatók, valamint más állami és önkormányzati szervek együttműködését teszi szükségessé.

A katasztrófavédelmi törvénybe beleírták, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására veszélyhelyzetben - a törvényben már meghatározott intézkedéseken túl - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Az egészségügyi válsághelyzet alatt

rendelettel a kormány kijárási tilalmat nem rendelhet el, viszont megtilthatja például egyes területek elhagyását, a személyes érintkezést, bizonyos üzletek működését, egyes - köztük egészségügyi - intézmények látogatását, bizonyos termékek árusítását és fogyasztását, a személy- és áruforgalmat.

A veszélyhelyzet elrendelésének indoka lehet bármely olyan körülmény, amely a gyógyintézet ellátási területéhez tartozó lakosság ellátását súlyosan és közvetlenül akadályozza, feltéve, hogy a lakosság más gyógyintézet általi ellátása aránytalan nehézséggel járna.

Az egészségügyi válsághelyzetet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

A honvédség fegyverrel működhet közre a veszélyhelyzettel és az egészségügyi válsághelyzettel kapcsolatos feladatokban. Törvénybe iktatták a hatósági házi karantén szabályait és lehetőséget adtak a felmentésre az alól különös méltánylást érdemlő esetekben.

További részletek a törvénymódosításból (tömegrendezvények, okmányok, menekültügyi eljárás stb.) korábbi cikkünkben találhatók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!