Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kásler Miklós: hétfőn újraindul az egészségügy

Infostart / MTI
2020. június 12. 14:34
Június 15-étől, hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elvégezhető a járványellenes készültség fenntartása mellett – de mit is jelent ez a gyakorlatban?

A kórházak esetében a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is a covid-betegek ellátására kell fenntartani. A járóbeteg- és az alapellátás esetében is időkorlátozás nélkül újraindulhatnak az ellátások hétfőtől, tehát megszűnik az óránként négy beteg ellátását előíró rendelet - ismertette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteki sajtótájékoztatóján.

Továbbra is telefonon kell időpontot kérni, az egészségügyi ellátó intézményekben el kell végezni a pre-triázst, a gyanús betegeket pedig pcr-teszttel kell kontrollálni,

és segíteni kell a diagnózishoz jutást.

Kásler Miklós az InfoRádió kérdésére közölte azt is, hogy az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását

nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

A miniszter megismételte továbbá, amit az operatív törzs a napokban az InfoRádió kérdésére elmondott: amint a parlament feloldja a veszélyhelyzetet, az egészségügyi dolgozók ugyanúgy utazhatnak külföldre, mint a többi magyar állampolgár.

A járványveszély csökkenésével négy lépcsőben, kéthetes periódusokban indították újra az egészségügyi ellátást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást