Nyitókép: Kutyáját sétáltatja egy gazda a Városligetben 2019. tavaszán. MTI/Mónus Márton

Zugló döntött: a Városligetet most sem zárja le

Infostart
2020. április 17. 14:01
Horváth Csaba szocialista polgármester tisztában van vele, hogy sokan vannak a parkban hétvégenként, de más ötlete van.

Zugló a húsvéti hosszú hétvége után a mostani szombat-vasárnapi lehetőséget sem használja ki arra, hogy lezárja legnagyobb zöld parkját, a Városligetet. A szocialista Horváth Csabának más elgondolása van arra, hogy megfékezze az ott megjelenő sokaságot: szigorúbban ellenőrizteti a kijárási korlátozások betartását - derül ki a zuglói polgármester pénteki közleményéből.

Mint Horváth Csaba fogalmaz, "a zuglóiak és a budapestiek felelős viselkedésének köszönhetően a húsvéti hosszú hétvégén nem volt szükség a Városliget és más további közparkok lezárására", továbbra is azt kéri, leginkább az idősek védelme érdekében mindenki maradjon otthon, ne találkozzon senkivel sem.

Zugló önkormányzata "továbbra is el akarja kerülni a korlátozások szigorítását", ezért a kerületvezető "nyomatékosan kér mindenkit, hogy az előttünk álló hétvén is tartózkodjanak a Városliget és más parkok látogatásától".

Noha

a Ligetet nem zárják le, a XIV. kerületi rendőrök, a Zuglói Önkormányzati Rendészet munkatársai és az önkéntes polgárőrök ezen a hétvégén is nagy létszámban lesznek jelen

a Városligetben és környékén, és gondoskodnak a kijárási korlátozások betartásáról.

Korábban számos kritikát kapott Horváth Csaba amiatt, hogy nem "szigetelte el" a Ligetet a fővárosiak elől, mások mellett Fürjes Balázs Budapest-fejlesztési államtitkár is nyomatékosan kérte őt erre. Horváth Csaba erre úgy reagált, hogy nincs annyi rendőr és hatósági személy, hogy körbevegyék a Városligetet, ezért nyúlt inkább az ellenőrzés módszeréhez. Emellett Karácsony Gergely főpolgármester is úgy nyilatkozott, hogy ha rajta múlna, lezáratná a Városligetet.

Ismert, az illetékes önkormányzati vezetők korábban reggeltől késő estig lezárták a Hajógyári és a Margitszigetet, és a Normafa parkolói is megközelíthetetlenek, játszótereit pedig kerítéssel vetette körbe Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!