Jövőre megoldják a 3-as metró légkondicionálását - a nap hírei

Infostart
2019. október 7. 22:08
Az egyik legfontosabb energiabiztonsági fejlesztésnek tartja a magyar és a román gázvezetékrendszer összekötését a külgazdasági miniszter. Megtiltotta az Államadósságkezelő Központ, hogy a bankok hitelügyletek fedezeteként elfogadják a lakossági Állampapír Pluszt. Törökország gazdaságának tönkretételével fenyegetőzik az amerikai elnök egy elfogadhatatlan szíriai beavatkozás miatt. A nap legfontosabb hírei október 7-én.

Az elmúlt öt év legfontosabb energiabiztonsági fejlesztésének nevezte a magyar és a román gázvezetékrendszer összekötését a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter, az FGSZ csanádpalotai kompresszorállomásának átadásán azt mondta: a magyar-román kétirányú gázszállítás lehetőségének megteremtésével tovább javul az ország gázellátásának biztonsága.

Kormányzati célnak nevezte az innovációs és technológiai miniszter, hogy Magyarország ne csak az autó- és közúti járműipar, hanem a repülőgépipar nyertesévé is váljon. Palkovics László a repülőgépgyártással foglalkozó Magnus Aircraft pécs-pogányi üzemének átadásán arra hívta fel a figyelmet, hogy csak az utóbbi egy évben az Airbus, a Lufthansa Technik, Rolls Royce is beruházásokat indított Magyarországon.

Megtiltotta az Államadósságkezelő Központ, hogy a bankok hitelügyletek fedezeteként elfogadják a lakossági Állampapír Pluszt.Az ÁKK közleménye szerint a Magyar Állam szándéka, hogy a lakosságnak szánt állampapírok kizárólag a tényleges megtakarítással rendelkező magánszemélyek számára biztosítsák a kiemelkedő kamatozást.

Több mint 52 milliárd forinttal nőtt a jegybank nyeresége az első félévben. Ez csaknem 34 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában volt. A féléves jelentés alapján a legnagyobb mértékben a kamateredmény javult, ami a monetáris politikai intézkedéseknek, illetve a devizatartalék-kezelésnek eredményre gyakorolt hatásával magyarázható.

Már mintegy félmillió magyar ember otthonteremtését tudta segíteni a kormány a családi otthonteremtési kedvezménnyel - összegezte a legutóbbi adatokat a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: augusztus végéig 114 ezer család igényelte a csokot.

Augusztusban ismét nőtt az ipari termelés, amely 3 tized százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentősen lassult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kissé gyorsult a növekedés üteme az előző hónaphoz képest.

Jövőre megoldják a 3-as metró légkondicionálását – ígérte a főpolgármester. Tarlós István az M1-en hozzátette: lesz rá fedezet, ugyanis a 2006 előtti Alstom-szerződésekből mintegy 36 milliárd forintot perelt vissza a Fővárosi Önkormányzat.

Alternatív szavazatszámláló rendszert helyez üzembe az ellenzék az október 13-ai önkormányzati választás napjára - jelentette be az ellenzék főpolgármester-jelöltje.Karácsony Gergely indoklásként arról beszélt: az ellenzék aggódik a választás tisztaságáért, ezért Budapesten mindent megtesz az esetleges csalások megelőzésért.

Megbánta a történteket, de nem lép vissza a polgármester-jelöltségtől Borkai Zsolt. A győri polgármester részben manipuláltnak, részben valódinak nevezte a napokban róla megjelent felvételeket. A győri polgármester szerint politikai ellenfelei állnak az ügy mögött és büntetőeljárást megindítását kezdeményezi.

Budapesten hagyományos dél-koreai felvonulással és az erre az alkalomra írt rekviemmel búcsúztatták a Hableány hajó balesetének áldozatait. Cso Kjo Szik, a Koreai Köztársaság nagykövete hangsúlyozta: a tragédia után a magyar kormány minden szükséges erőforrást rendelkezésre bocsátott az eltűntek felkutatásához.

Ismét szállítható friss sertéshús Szerbiába Magyarországról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a magyar főállatorvos most arról tárgyal a szerb illetékesekkel, hogy az engedélyt kiterjesszék a húskészítményekre, valamint az élő sertésre.

Ausztriában kormányalakítási megbízást adott az államfő Sebastian Kurznak, a szeptemberi előrehozott parlamenti választáson győztes Néppárt vezetőjének. Alexander Van der Bellen a találkozó után úgy vélte: a tömörülés képes lesz sikeres koalíciós tárgyalások után kormányt alakítani.

Törökország gazdaságának tönkretételével fenyegetőzik az amerikai elnök. Donald Trump Twitter-bejegyzésében óva intette Ankarát egy esetleges elfogadhatatlan mértékű észak-szíriai beavatkozástól. A Fehér Ház vasárnap jelezte, hogy nem támogatja a várható török hadműveleteket, ezért az amerikai katonák elhagyják a térséget.

A sejtkutatás területén elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe annak felfedezéséért részesül a legrangosabb tudományos elismerésben, hogy a sejtek miként érzékelik az oxigénszint változását és hogyan alkalmazkodnak hozzá.