Nyitókép: Mészáros János

A fiúknak még várniuk kell a HPV-oltásra

Infostart
2019. szeptember 9. 13:09
A hetedik osztályos lányok szülei még csütörtökig kérhetik az oltást, de a fiúk vakcinája csak jövőre érkezhet.

Nem kezdődik el ősszel a hetedikes fiúknál a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás beadása, noha ehhez a vakcinatenderben elegendő oltóanyag áll rendelkezésre – írta a Világgazdaság.

A HPV elleni védőoltást szeptember 12-ig igényelhetik a 12. évüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei, abban az iskolában, vagy gimnáziumban, ahova a gyermek jár - a témáról itt írtunk bővebben. A vonatkozó közbeszerzési eljárás szerint az MSD Pharma Hungary 3,4 milliárd forintért 120 ezer vakcinát, valamint 2020 márciusáig opcionálisan további 160 ezer adagot biztosít a tizenkét évesek HVP elleni oltásához. A cég a lap érdeklődésére kiemelte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-es vakcinatenderében a szerződés alapján a kiírónak lehetősége van az alapmennyiségen túl opcionális mennyiség lehívására. A fennmaradó mennyiség igénybevételéről szóló bejelentés legkésőbbi időpontja 2020. március 31., de a volumen ezt követően is felhasználható.

Az Emmi nem jelezte az MSD Pharma Hungarynak, hogy kéri a fiúk oltásához szükséges vakcina szolgáltatását, ezért biztosra vehető, hogy az ő HPV-oltásuk az idén ősszel nem kezdődik el.

A gyártási és adminisztrációs feltételek teljesüléséhez ugyanis kevés idő van hátra.

Év közben gondot okozna elindítani a programot, mert felborítaná a szokott oltási rendet. Így a fiúk esetében a legkorábbi időpont az oltóanyag beadására 2020 októbere lehet.

A tárca ugyanakkor még mindig vizsgálja, hogy a hetedik osztályos fiúk korosztályában mikortól lehet a HPV-oltást bevezetni – írta a lap.