Orbán Viktor: Európában egyre inkább a regionális együttműködésre kell figyelni - a nap hírei

Infostart
2019. július 8. 22:30
A Fidesz-KDNP EP-delegációjának vezetője arra számít, hogy fontos területet irányíthat majd Trócsányi László uniós biztos-jelölt. A regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozta a magyar kormányfő és az észt miniszterelnök-helyettes. Az első fél évben az éves előirányzat 39,1 százalékát érte el az államháztartás hiánya. A nap legfontosabb hírei július 8-án.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője arra számít, hogy a térség és az ország szempontjából fontos területet irányíthat majd Trócsányi László, a magyar kormány uniós biztos-jelöltje. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a jövő héten megkapja a szükséges többséget az Európai Parlamentben. Hangsúlyozta: ha ez mégsem történne meg, az unió működőképességét is veszélyeztetné.

Európában egyre inkább a regionális együttműködésre kell figyelni az ideológiai törésvonalak helyett – hangsúlyozta a magyar kormányfő és az észt miniszterelnök-helyettes. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Mart Helmet, a megbeszélésen a nemzetek tisztelete, a keresztény kultúra megőrzése, a határok védelme és a migráció elleni fellépés is szóba került.

A kettős mérce kizárásának és a tisztességes eljárásnak a fontosságáról beszélt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban az uniós kapcsolatokért felelős államtitkár. Varga Judit Helsinkiben tárgyalt a közösség soros elnökségét ellátó Finnország vezető politikusaival. Az északi ország már korábban jelezte, hogy tovább kíván lépni a Magyarország ellen folyó eljárásban.

Az első fél évben az éves előirányzat 39,1 százalékát érte el az államháztartás hiánya – közölte Pénzügyminisztérium. A tárca szerint az év egészére továbbra is reális és elérhető a GDP arányában meghatározott 1,8 százalékos hiánycél, miközben az államadósság-mutató is tovább csökken.

Idén először szerveztek Erzsébet-tábort 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeknek. Novák Katalin családügyi államtitkár elmondta: 300-an ottalvós, százan pedig napközis táborban tölthetnek el egy-egy hetet. A táborok szervezése a kezelőorvosok és a diabétesz centrumok bekapcsolódásával zajlik.

A főváros 13 kerületében 181 földút kap szilárd burkolatot a budapesti útépítési program első ütemében – közölte a főpolgármester. Tarlós István megismételte, hogy a tervek szerint 4 éven belül az összes budapesti belterületi földutat leaszfaltozzák.

Csaknem 36 milliárd forinttal támogatja környezetbarát buszok beszerzését a kormány a következő tíz évben. Kaderják Péter energiaügyi államtitkár azt mondta: a számítások szerint 1290 új busz állhat üzembe.

Már az első próbahónapban több ezer mobiljegyet vásároltak az utasok a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ és a Nemzeti Mobilfizetési szolgáltató szerződése alapján a 100E reptéri buszjáratra lehet mobilapplikáción keresztül jegyet venni. A tesztüzem célja, hogy a közeli jövőben elindulhasson a főváros teljes közösségi közlekedését lefedő új mobiljegyvásárlás.

A 41. helyen áll a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education friss rangsorában. A részben hallgatói felmérések, részben az egyetemi adatszolgáltatások és statisztikák alapján összeállított listán 258 európai, ezen belül 4 magyar egyetem szerepel. A Semmelweis Egyetem a rangsor 4 vizsgált területe közül az oktatási környezet szempontjából érte el a legjobb eredményt.

Az Európai Unió a jövőben is támogatni fogja Ukrajnát, és fenntartja az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókat.Erről biztosították a közösség vezetői ukrán tárgyalópartnereiket a Kijevben tartott tárgyalásokon.

Görögországban letette a hivatali esküt az új kormányfő. Kiriákosz Micotákisz pártja a jobboldali Új Demokrácia vasárnap megnyerte a parlamenti választásokat, a voksok csaknem 40 százalékával. Az új kormányfő a választási kampányban azt ígérte, hogy csökkenti az adókat, és Görögországot pedig még inkább befektetésbaráttá teszi.

Irán megkezdte a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását. Teherán a 2015-ös atomalkuban vállalt más kötelezettségek hatvan napon belüli felfüggesztését is kilátásba helyezte, ha a többhatalmi szerződést aláíró kormányok nem segítenek neki kivédeni az amerikai szankciókat.

Hatalmas vihar pusztított az amerikai fővárosban és környékén.Washingtonra és a környező marylandi és virginiai településekre egyetlen óra alatt 180-190 milliméternyi eső zúdult, amely házakat öntött el, fákat csavart ki, az esővíz több utcán folyóként hömpölygött. Az amerikai fővárosban és környékén megbénult a közúti és vasúti forgalom.