Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Rendkívüli sajtótájékoztató: három óra alatt mindenkit azonosítani tudnak

Infostart
2019. június 6. 11:28
A dunai hajóbaleset eddig megtalált áldozatait mind ujjlenyomat alapján azonosítani tudták egy különlegesen gyors koreai eljárás segítségével, ez csak a Hableány egyetlen gyermek utasa esetében nem lehetséges, de a kegyeleti szempontokat ott is figyelembe veszik.

A Semmelweis Egyetem intézi az áldozatazonosítást, de a feladatot minden esetben a rendőrség munkatársai végzik - fogalmazott a TEK csütörtöki sajtótájékoztatóján Keller Éva, az SE Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének igazgatója.

Ismertette, az úgynevezett DVI áldozatazonosítási protokollt Magyarországon is tanítják, és világszerte azonos módszerekkel dolgoznak, ahol van Interpol.

Kreisz Zsuzsanna alezredes a tájékoztatón elmondta, a Nemzeti Nyomozó Iroda kapta feladatul az áldozatazonosítási tréningek megtartását. Az Interpol protokoll nevű tevékenységben a magyar és a koreai szakemberek együttesen dolgoznak a Margit hídnál, információikat az érintett szakemberek a vélt áldozatokról megosztják egymással.

Mint fogalmazott, az igazolványkép alapú azonosítás kizárt, fog- és DNS-mintából, valamint ha lehetséges, ujjlenyomat alapján azonosítják az áldozatok kilétét.

"A rögzített nyomokat egyből meg lehet vizsgálni a koreai adatbázis segítségével" - húzta alá a rendőr alezredes, hozzátéve, még az áldozatok elhunyta után jó idővel is azonosítani tudják a holttesteket.

A dél-koreai Interpol vezetője is szót kapott a TEK sajtótájékoztatóján, múlt szerda óta már Magyarországon van.

"Háromféle lehetőség van a holttestek azonosítására: fogászati vizsgálat, DNS, ujjlenyomat. A koreai csapat az áldozatok azonosítására érkezett, elősorban a DNS- és az ujjlenyomat-vizsgálattal foglalkoznak.

Koreában mindenkiről a nagykorúság elértével 10 ujjas ujjlenyomatot vesznek,

hogy a későbbi azonosítás lehetséges legyen. Az áldozatazonosítás jelenleg zökkenőmentesen és bizonytalanság nélkül zajlik" - mondta el.

Az elhangzottakkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elhangzott,

az eddigi áldozatokat mind ujjlenyomat alapján azonosították,

a gyermek vélt áldozatot viszont csak DNS-e alapján tudják majd beazonosítani, de mivel a két további módszer is rendelkezésre áll, a kegyeleti szempontok az ő esetében is érvényesek lesznek - hangzott el a tájékoztatón.

Az azonosítási kérésre Koreából összesen 3 óra alatt megérkezik a válasz Budapestre.

A Hableány múlt szerdai katasztrófájával kapcsolatos további híreinket ITT találják.