Orbán Viktor: a magyarok ismét bizalmat szavaztak a kormánypártoknak - a nap hírei

Infostart
2019. május 27. 22:04
A kormányfő szerint az európai parlamenti választáson a szavazók a magyar érdekek képviseletét kérték az EP-képviselőktől. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Tanács joga jelölni új vezetőt a brüsszeli bizottság élére. Romániában börtönbe került a kormányzó Szociáldemokrata Párt korrupció miatt elítélt elnöke. A nap legfontosabb hírei május 26-án.

A kormányfő szerint az európai parlamenti választáson a szavazók azt kérték, hogy az EP-képviselők a magyarok érdekeit képviseljék Brüsszelben, ne pedig Brüsszel érdekeit Magyarországon. Orbán Viktor a parlamentben napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: a magyarok ismét bizalmat szavaztak a kormánypártoknak és a kabinetnek.

Sikertelennek nevezte a miniszterelnök szövetségi politikáját több ellenzéki párt vezetője a parlamentben, napirend előtt. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt mondta: a nemzetek Európája képviselői legfeljebb 15-20 százalékra számíthatnak az Európai parlamentben. Gyöngyösi Márton a Jobbik részéről úgy vélte: Orbán Viktor nem tudja a magyar érdekeket képviselni Európában. Tóth Bertalan MSZP-elnök szerint esélyt ad az októberi önkormányzati választásokra az, hogy a Fidesz nem tudott kétharmados győzelmet aratni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem az Európai Parlament, hanem az Európai Tanács joga jelölni új vezetőt a brüsszeli bizottság élére. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte: a csúcsjelöltek közül Magyarország egyiket sem tudná támogatni. A tárcavezető hozzátette: a korábbi nyilatkozatok ellenére Orbán Viktor mégsem áll elő saját javaslattal az Európai Bizottság elnöki posztjára az uniós állam és kormányfők keddi tanácskozásán.

A német szövetségi kormányt alkotó pártok kiállnak a csúcsjelölti rendszer mellett – jelentette ki a német kancellár. Angela Merkel hozzátette: megkezdődött az egyeztetés, hogy a kormány miként járjon el az európai parlamenti választás után következő tisztújításban, de elsőre nem állapodtak meg arról, hogy a kabinet kit támogasson az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Annegret Kramp-Karrenbauer a Kereszténydemokrata Unió elnöke azt közölte: pártja támogatja, hogy Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltje legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

Romániában börtönbe került a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke. Liviu Dragneát hivatali visszaélésre történő felbujtásért halmazati büntetésként ítélte három és fél év letöltendő szabadságvesztésre a legfelsőbb bíróság, mivel korábban már volt egy korrupcióért kiszabott felfüggesztett börtönbüntetése.

Megvonta a bizalmat az osztrák kormánytól a bécsi parlament.Ausztriában azután alakult ki kormányválság, hogy lemondott a korrupciós botrányba keveredett alkancellár. Az osztrák államfőnek most kancellárt kell kineveznie egy olyan kormány megalakítására, amely képes a törvényhozást maga mögé állítva elvezetni az országot a szeptemberre várható parlamenti választásig.

Megkezdte a Richter- és a Mol-részvények átadását a Corvinus Egyetemet fenntartó alapítványnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatás szerint az alapítvány bizalmi vagyonkezelésbe kapja az államtól a két stratégiai vállalat 10-10 százaléknyi tulajdonrészét.

Dél-Koreával közös kutatási alapot hozhat létre Magyarország - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László egy okosvárosokról szóló nemzetközi konferencia alkalmából az InfoRádióban elmondta: nyár végéig dolgozhatják ki és írhatják alá a kutatási alap létrehozásáról szóló dokumentumokat.

Újabb, jelentős mennyiségű csapadékra számítanak a magyarországi folyók vízgyűjtő területein a szakemberek. Az országban jelenleg 395 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

Megkezdték a Balaton vízeresztését a Sió-zsilipen a vízügyi szakemberek. A következő 72 órában jelentős mennyiségű, 20-25 milliméternyi csapadékot várnak a tó vízgyűjtő területére. A vízeresztés célja annak megelőzése, hogy a vízszint tovább emelkedjen.

Veszélyesen magas az antibiotikum-szennyezettség szintje a világ legismertebb folyóiban. Európán belül a Duna volt a legszennyezettebb a University of York kutatócsoportja által elvégzett mérések szerint. A folyam ausztriai szakaszán vett mintákban 7 antibiotikumot mutattak ki. A gyógyszerek általában emberi és állati hulladékokból, szennyvíztisztító telepekről és gyógyszergyártó létesítményekből kerülnek a talajba, illetve a vízbe.

Hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette a WHO a kiégést. Az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint a „burnout” egy olyan szindróma, amelyet krónikus munkahelyi stressz okoz és amit nem kezelnek megfelelően.