Nyitókép: Egy választópolgár leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében egy erzsébetvárosi iskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán

Megkezdődtek az európai parlamenti választások Magyarországon

Infostart
2019. május 26. 06:07
Összesen 21 európai nemzet választja meg vasárnap európai parlamenti képviselőit. Magyarországon a szavazóhelyiségek reggel 6 órakor nyitottak ki. Este 7 óráig több mint 8 millió választópolgár adhatja le a voksát.

Vasárnap mintegy 8 009 000 választópolgár dönthet arról, kik képviseljék Magyarországot az Európai Parlamentben. Közülük 7,9 millió Magyarországon, 115 ezren levélben, több mint 20 ezren külképviseleten szavazhatnak.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője az InfoRádió Aréna cmű műsorában elmondta, hogy 8 008 740 fő szerepel a választási névjegyzékben, magyarországi állandó lakcímmel 7 890 000 rendelkezik, 115 ezren vannak, akik EU-n kívül élő kettős állampolgárok, 3 390 ezren pedig bár más EU-s tagállamban élnek, jelentkeztek a hazai névjegyzékbe. Az iroda már 33 ezer szavazatot meg is kapott. A külképviseleten leadott szavazatok csak a jövő hét elején érkeznek meg a testülethez.

Szoros szavazás esetén ezek döntőek lehetnek.

A szavazatok összesítését 19 órakor kezdik meg, de egy uniós előírás miatt csak az utolsó - olaszországi - szavazóhelyiség bezárása után teszik közzé, ez este 11-kor várható. Viszont éppen azért, mert már este 7-kor megkezdik az összesítést, 11 órakor, amikor elindul a tájékoztató rendszer, már viszonylag magas feldolgozottsági adatokat fognak mutatni a számok.

Mit kell vinni, ha szavazni megyünk?

Az EP-választás egyfordulós, szavazni a pártok által állított listára lehet. A szavazóhelyiségek Magyarországon reggel 6-kor nyitnak és este 7-kor zárnak.

A szavazáshoz a választási értesítőre nincs szükség, de kell a lakcímkártya és mellé egy fényképes igazolvány, ami lehet a személyi igazolvány, a jogosítvány vagy az útlevél.

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt nem tud elmenni a szavazókörbe, vagy éppen börtönben van, de szeretne szavazni és ezt megteheti, az vasárnak délig kérhet mozgóurnát.

Magas lehet a részvétel

Magyarországon öt évvel ezelőtt 28–29 százalékos volt a részvétel, az idei előrejelzések ugyanakkor ennél magasabb, 35 és 40 százalék körüli részvételt jósolnak - erről Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója beszélt az M1-en.

Kedden már összeül a miniszterelnökök tanácsa

A választások után két nappal összeül az Európai Tanács, az uniós országok állam- és kormányfői először személyi kérdésekről, így az Európai Bizottság elnökének személyéről döntenek, és a nyár folyamán tárgyalják a költségvetést. Erről pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek adott interjúban kulcsfontosságúnak nevezte, hogy mekkora felhatalmazást kapnak a választóktól, mert a vasárnapi választáson múlik, hogy kinek milyen a súlya, mekkora az érdekérvényesítő képessége a testületben.

Az amerikai kontinensen már szavaztak a magyarok

Az időeltolódás miatt már szombaton lehetett szavazni Magyarország amerikai külképviseletein helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Összesen 1313-an voksolhattak Amerikában. Az első szavazóhelyiségek Argentínában (Buenos Aires), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), és Uruguay-ban (Montevideo) nyíltak meg, a legtöbben, 382-en New Yorkban szavaztak.

Tart az ázsiai és az óceániai szavazás

A külképviseletek ott is helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat. Az Amerikán kívüli első szavazókör Új-Zélandon, Wellingtonban nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor. Ezt követte közép-európai idő szerint 22 órakor az ausztrál kontinensen Canberra, Melbourne és Sydney. A négy szavazókörben összesen 170 szavazót várnak.

Az első ázsiai szavazókör Japánban (Tokió) és Dél-Koreában (Szöul) nyílt meg, közép-európai idő szerint szombaton este 11-kor. A következő órában (itteni idő szerint éjfélkor) nyílik meg a Kínai Népköztársaságban Csungking, Sanghaj, Hongkong és Peking szavazóköre. A kínai szavazókörökkel egy időben nyit ki Szingapúr szavazóköre is, valamint Manila (Fülöp-szigetek), Kuala Lumpur (Malajzia) és Ulánbátor (Mongólia) szavazóköre.

Egy óra múlva, közép-európai idő szerint 1 órakor nyit a magyar külképviselet Thaiföldön (Bangkok), Vietnamban (Hanoi és Ho Si Minh-város), továbbá Indonéziában (Jakarta) és Kambodzsában (Phnom Penh).

Közép-európai idő szerint hajnali 2-kor nyitnak a szavazókörök Kazahsztánban (Nur-Szultan és Almati). Fél órával később nyit a külképviselet Indiában (Új-Delhi és
Mumbai), újabb fél óra múlva pedig Oroszországban (Jekatyerinburg), Pakisztánban (Iszlámábád), Üzbegisztánban (Taskent).

A felsorolt 22 külképviseleten összesen 685 magyar választópolgár kíván szavazni, a legtöbben (148) Tokióban.

Több uniós tagországban is túl vannak már a voksoláson

Csütörtökön voksoltak a britek és a hollandok, pénteken az írek, és ekkor elkezdődött a cseh kétnapos választás is, amely szombat délután fejeződött be. Szombaton Szlovákiában, Lettországban és Máltán is szavaztak.

Csehországban a szombati urnazárás után nyilvánosságra hozott adatok az egyes régiókból, illetve a nagyobb városokból azt jelzik, hogy a részvételi arány az EP-választáson körülbelül 25 százalék körül mozgott. A legtöbben Prágában szavaztak, néhány kerületben meghaladta a részvételi arány a 35 százalékot is. A 21 európai parlamenti mandátumért az idén 39 párt és koalíció több mint 800 jelöltje versenyzett.

Máltán, Lettországban és Szlovákiában is szombaton volt a szavazás. Szlovákiából 13, Lettországból nyolc, Máltáról hat képviselő jut majd be az újabb ciklus elején az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt ismét 751 tagú testületbe.