Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Palkovics László: júniusban módosulhat az akadémiai törvény

Infostart
2019. május 6. 09:38
A kutatóintézeti hálózat működését az MTA szervezetén kívül, a köztestülettől függetlenül kívánjuk megoldani - mondta az innovációs és technológiai miniszter abban az interjúban, amely éppen a Magyar Tudományos Akadémia hétfőn kezdődő közgyűlésének napján jelent meg a Magyar Hírlapban.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgyűlése ma dönt a kutatóhálózat átszervezésére tett javaslatokról. A kérdésben még több pontban vita van az akadémia elnöksége és az ITM között.

Palkovics László a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy fogalmazott, ha az MTA közgyűlése ma úgy dönt, hogy nem fogadja el az innovációs tárca javaslatait a kutatóintézet-hálózat kiszervezésére vonatkozóan, a helyzetet a kormánynak kell megoldani.

Szerinte még júniusban elfogadhatja az Országgyűlés az ehhez szükséges jogszabály-módosítást.

Mint mondta, a legfontosabb, hogy azt a bizonytalanságot, amely a kormány szándéka ellenére már egy fél éve tart, minél előbb szüntessék meg.

A miniszter úgy fogalmazott, "elég hosszú ideje folyik a munka, és ugyan maradtak még nyitott kérdések, a lényegi szempontot a kormány egyértelművé tette: a kutatóintézet-hálózat működését az Akadémia szervezetén kívül, a köztestülettől függetlenül kívánja megoldani. Ennek egyetlen egyszerű oka van: legitim igény, hogy a hálózatot finanszírozó közösség – az adófizetők, a választók által megválasztott kormány vagy éppen az ipar – lássa, hogy mi történik a forrásokkal. Nincs ez másként Németországban vagy az Egyesült Államokban sem. A cél tehát az, hogy egy másfajta kontroll alatt működjön a hálózat, ami azonban nem azt jelenti, hogy az Akadémiának ebben ne lenne szerepe a továbbiakban. Azt illetően, hogy a közgyűlés ezt meg is szavazza, nem vagyok optimista" - fogalmazott a miniszter.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a kormány szándéka egyértelmű, a cél az, hogy Magyarország európai szinten is élenjáró kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményt nyújtson a jövőben.

Az MTA dolgozóiból alakult Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) bejelentette, "a kutatóhálózatról szóló vita ideje alatt az Akadémia székháza előtt felsorakozva demonstrálnak ezzel kifejezve azt a szándékot, hogy "munkájukat továbbra is az MTA égisze alatt kívánják folytatni".