Nyitókép: boeing.com

Ha túl is éli, nagy árat fizet hibájáért a Boeing

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2019. május 6. 18:56
Dollármilliárdokat fog bukni a Boeing a 737 Max típusok körüli botránya miatt - mondta az InfoRádióban Sajtos Zoltán, az Aeromagazin főszerkesztője azt követően, hogy a világ legnagyobb repülőgépgyártója elismerte: a mérnökei észlelték, hogy a pilótafülke riasztóberendezése hibás ennél a típusnál, de erről csak az indonéz Lion Air 2018. október 29-i lezuhanása után szóltak.

Ha egy kereskedelmi repülőgépgyártó cég házon belül észrevesz egy hibát a repülőtípus egészével kapcsolatban, ez óriási nagy felelőtlenség - vélekedett az InfoRádióban Sajtos Zoltán, az Aeromagazin főszerkesztője azok után, hogy napvilágot látott: a Boeing dolgozói tudtak a 737 Max típusú gép pilótafülkéje riasztóberendezésének problémájáról. Ismert, az utóbbi időben több ilyen repülő is lezuhant.

"Itt nem egy-két repülőgépről van szó, de ezt még akkor sem lehetne megtenni. Emberek milliói utaznak ezekkel a repülőgépekkel, ezért nem is tartom életszerűnek ezeket a megjelent híreket" - mondta Sajtos Zoltán, aki szerint egy ekkora cég nem engedheti meg magának, hogy ilyen szarvashibát elkövessen. "Ha voltak is ilyen hibák, biztos, hogy elkezdték megoldani házon belül;

az iparágban szereplő egyetlen ember sem engedhetné meg magának, hogy ilyen hibával gépet repülni engedjen"

- fogalmazott sarkosan a szakértő.

Arra a kérdésre, hogy a pilótafülke riasztóberendezésének szoftverproblémája önmagában okozhat-e légi katasztrófát, azt mondta,

egy műszer nem megfelelő jelzése az, ami minden eddigi esetben ezt a problémát okozta, itt azt kell tehát kivizsgálni, hogy hogyan valósulhatott meg a katasztrófa.

"Most az a legvalószínűbb, hogy két műszer két különböző jelet adott le, ezt a kettőt pedig nem vetette össze a számítógép, ami óriási hiba. Ezt pedig minél hamarabb ki kell, illetve ki kellett volna küszöbölni" - tette hozzá.

Hogy mi lesz a Boeing egészével, arról szólva elmondta, biztosan dollármilliárdokat veszít a légi cég, teljes átvilágításra van szükség a vállalatnál.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Boeing-botrány - szakértő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást