Nyitókép: Mohai Balázs

Mráz Ágoston Sámuel: Orbán Viktorba most nem tud belekötni az Európai Néppárt

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2019. március 15. 15:20
A miniszterelnök ünnepi beszédét a kiegyezés jellemezte, azt üzente az Európai Néppártnak, hogy képes a kompromisszumokra, de ehhez nem adja fel az elveit - mondta a Nézőpont Csoport vezetője, Mráz Ágoston Sámuel.

Orbán Viktor március 15-ei, a Magyar Nemzeti Múzeum előtt elmondott ünnepi beszéde az Európai Néppárthoz fűződő viszony perspektívájából vizsgálandó - vélekedett az InfoRádióban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőport Csoport vezetője.

"A korábban elhangzottakon túl

a kiegyezés valóságának és Kossuth álmainak összeegyeztethetőségéről beszélt.

Azt üzente az Európai Néppárt képviselőinek, hogy hajlandó a kompromisszumokra, de ezt nem az értékei elárulásával teszi."

Szerinte Orbán Viktor ennél azonban tovább is ment, amikor azt üzente,

az Európai Néppártnak választania kell a liberális Európa-kép és a keresztény között:

"a Fidesz ezt már eldöntötte a bevándorlásellenességgel és a keresztény kultúra megvédésével, valamint a családbarát intézkedések melletti elkötelezettséggel".

Emlékeztetett arra, az elmúlt napokban Orbán Viktor levélben kért elnézést az Európai Néppártban ülő kritikusaitól a "hasznos idióta" kifejezés használatáért, és

e beszéd során sem használt olyan kifejezéseket, amelyekbe bele lehet kötni, amelyekre hivatkozva kezdeményezni lehet a Fidesz kizárását az Európai Néppártból,

ám a beszéd mondanivalója ugyanaz volt, mint korábban: az EU-nak a keresztény kultúrát kell védenie, a nemzetállamok szövetségeként kell megjelennie, és a migrációt elleneznie kell.

A beszéd 1848-as párhuzamairól Mráz elmondta, Orbán Viktor szerint

Magyarország győzött 1848-ban és 1956-ban is, akkor is, ha vesztett, mert a függetlenségét és a keresztény kultúráját meg tudta őrizni.

"Metakommunikációjában azt üzente a kormányfő, hogy egy-egy aktuális helyzet negatív értelmezése nem jelenti azt, hogy a fő céljait ne tudná elérni Magyarország."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mráz Ágoston Sámuel Orbán Viktor beszédéről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Orbán Viktor teljes beszéde
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást