Nyitókép: Pexels

Új rendszer segítheti a megújult sürgősségik munkáját

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. január 29. 16:38
Az úgynevezett triázs-nővérek és a kórházi diszpécserek folyamatosan tájékoztatják a betegeket és felmérik az állapotukat az egri Markhot Ferenc Oktatókórház sürgősségi osztályán. Ez a folyamatos kapcsolattartás a beteggel és a jól működő számítástechnikai háttér egy betegpanaszok nélkül működő sürgősségi osztályt eredményez – mondta az InfoRádiónak Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

A sürgősségi osztályokon a bejelentkezés után azonnal megkezdődik az osztályozó munka, és perceken belül lezajlik – ígérte Horváth Ildikó. Az egészségügyért felelős államtitkár emlékeztetett: a triázsrendszer alapján 5 kategóriába sorolják a betegeket, az egyes a legsürgősebb.

Január eleje óta jogszabályi elvárás, hogy az közegészségügy mind az 59 sürgősségi osztályán működjön az új szisztéma. Az államtitkár kiemelte:

egyes kórházak már évek óta így végzik a munkájukat, mások most tértek át a triázsrendszerre.

Horváth Ildikó ellátogatott az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet sürgősségi betegellátó osztályára, ahol megbizonyosodott arról, hogy zökkenőmentesen történik a betegellátás. Az intézmény azok közé tartozik, akik már korábban is a betegek osztályozása után kezdték meg az ellátást. „Nagyon jó volt látni, ahogy együttműködik a sürgősségi osztály csapata, és amilyen jól megszervezték azt az informatikai támogatást, ami segíti, hogy a beteg megismerje a saját sürgősségi besorolását, triázsosztályozását” – fogalmazott, hozzátéve: a megkapott dokumentumon a várható várakozási idő is szerepel.

A kórház dolgozói arról tájékoztatták az államtitkárt, hogy

a rendszer bevezetése óta nem volt betegpanasz, illetve a munkatársak is nyugodtabban dolgoznak.

A diszpécserek folyamatosan tájékoztatják, segítik a betegeket, ha kérdéssel fordulnak hozzájuk. Ha pedig a várakozási idő alatt újabb, sürgősebb ellátásra szoruló beteg érkezik, újra megvizsgálják az illetőt, hogy állapota lehetővé teszi-e a további várakozást.

Horváth Ildikó szerint az egri kórház összehasonlítható a budapesti, hasonló méretű (24 óra alatt 110-130 fő) sürgősségi osztályokéval, ez a rendszer azokon a helyeken is jól működhet. A Honvédkórház sürgősségije bár jóval nagyobb, itt is segíthet a betegek osztályozása a betegek várakozási idejének nyomon követésében.

Új rendszer segítheti a továbblépést

A már működő, a betegek egészségügyi adatait digitális formában tároló Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztéséhez szorosan kapcsolódik egy másik rendszer kifejlesztése. Az államtitkár erről elmondta: a sürgősségi osztályok működésébe nyújt majd betekintést és az ellátás számára is támaszt nyújhat, a triázs-rendszer működését segítheti a hamarosan elkészülő új fejlesztés.

A triázs-rendszerről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is beszélt januárban az InfoRádió Aréna című műsorában. A teljes beszélgetést az alábbi videókban tekinthetik meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Államtitkár: betegpanaszok nélküli ellátást biztosít a triázsrendszer
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást