Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Hóhelyzet: kemény időjárás vár Magyarországra

Infostart
2019. január 23. 14:15
Szerdán is küzd az ország, csütörtökre átmeneti enyhülés várható, bár ez több helyen ónos esőt hoz majd. Péntekre azonban hófúvás miatt adtak ki riasztást. Gyulán januárban eddig több munkát adott az úttisztítóknak a hó, mint a korábbi években bármikor.

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég szerdán, csak átmeneti szakadozások lehetnek. Az északi megyékben fokozatosan szűnik a csapadék, majd csütörtök kora délelőttig elsősorban a Dunántúlon lehet elszórtan kisebb havazás, hózápor.

Ezt követően délkelet felől többfelé várható átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék,

kezdetben ónos eső, illetve szitálás is, kora estétől viszont ismét havazás lesz a jellemző, és estig hozzávetőleg a Győr-Kaposvár vonalig terjed.

Az északi, északkeleti szél szerdán jobbára mérsékelt marad, majd az éjszaka folyamán megélénkül, csütörtökön meg is erősödik. Főként a Nyírségben a havat is hordhatja. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -8 fok között alakul, de északkeleten ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +4 fok között várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A péntekre kiadott riasztás szerint az ország 9 megyéjében várható hófúvás. Leginkább a dunántúli megyék érintettek, de a riasztás Borsodra és Szabolcsra is vonatkozik.

Szerdán az ország több pontján fennakadások voltak a közlekedésben.

A Gyulai Közüzemi Kft. üzemvezető-helyettese azt nyilatkozta szerdán, hogy januárban eddig több munkát adott nekik a hó, mint a korábbi években bármikor.

Idáig 350 tonna sót szórtak ki, egy átlagos télen körülbelül 200 tonnát használnak fel. A Gyulai Közüzemi Kft. szerdán újabb 100 tonna sót rendelt, erre várhatóan szükség is lesz, mert a következő napokban hó, havas- és ónos eső is előfordulhat.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pécsi Norbert, a Magyar Közút kommunikációs vezetője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. PR-szakreferense
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást