Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kásler Miklós: a hosszú várakozási idővel van probléma

Infostart / InfoRádió
2018. december 21. 15:57
A sürgősségi ellátás a magyar egészségügy egyik kritikus pontja, mégpedig a várakozás miatt – nyilatkozta az emberi erőforrások minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában. A legsúlyosabb és a legtöbb kárt okozó betegségek csúcsintézményeit fejleszteni kell – vélekedett Kásler Miklós.

Nem az ellátás színvonalával van a probléma a sürgősségi ellátásban, hanem hogy nagyon hosszú a várakozási idő, sokszor akár 6-8-9 órát kell várni az ellátásra – mondta az emberi erőforrások minisztere. A sok ok közül Kásler Miklós kiemelte: sok olyan beteg jelentkezik ezeken az osztályokon, akiket nem ott kéne ellátni. Ezért szeretnének létrehozni a sürgősségi kórházakban akkutellátó egységeket, mely ellátja ezeket a pácienseket.

A tárcavezető hangsúlyozta: felkészült emberek döntik majd el, hogy melyik beteget hova kell küldeni. Az elbírálást az úgynevezett triázs rendszer alapján végezik majd, vagyis

a betegség súlyosságának megfelelően irányítják tovább a kórházba érkezőket.

A végleges ellátóhelyen pedig diszpécser segít a betegeknek mindenben, ami nem orvosi feladathoz kötött. A miniszter hozzátette: Magyarországon így egységes, magas színvonalú rendszer alakul majd ki, ami jövő év január elején indul majd.

Mivel a legsúlyosabb és legtöbb kárt okozó betegségek csúcsintézményei nagyrészben Budapesten és a központi régióban vannak, a fejlesztését be kell építeni az Egészséges Budapest programba – hangsúlyozta a miniszter. Kásler Miklós hozzátette:

e mellett a budapesti sürgősségi ellátórendszernek is meg kell teremteni azt a hátteret, amelyek magas színvonalú ellátást biztosítanak.

Mint mondta: ezt a célt szolgálja a dél-pesti és dél-budai centrumok építése, valamint a Honvédkórház, illetve a János Kórház felújítása és sürgősségi ellátásának kialakítása.

A miniszter emlékeztetett: eddig a vidéki egésszségügy inézményeket fejlesztették, több mint 500 milliárd forintból, a központi régióban most olyan fejlesztések indulnak meg 700 milliárd forintból, ami soha nem volt Magyarországon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kásler Miklós sürgősségi ellátás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kásler Miklós Egészséges Budapest program
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást