Bebetonozta támogatottságát a Fidesz, sorvad a Jobbik

Infostart / InfoRádió
2018. október 30. 17:53
A tavasszal még egyértelműen legerősebb ellenzéki párt már majdnem olyan szinten áll, mint az MSZP - derül ki a Závecz Research októberi kutatási eredményeiből.

Csaknem három hónapja ugyanakkora a Fidesz-KDNP tábora, míg a Jobbik szavazói közössége ritkulóban van a Závecz Research friss, októberi kutatása szerint.

A kormánypártokat a választókorú népességben 36 százaléknyi szavazó támogatja, a Jobbik pedig, bár a parlamenti választásokat követő visszaesés után, a nyár végén, ősz elején stabilizálódott, szeptemberről októberre ismét szavazókat veszített, 10-ről 8 százalékra apadt a tábora a teljes népesség körében.

A magyar választók közül minden tizennegyedik MSZP-s (7 százalék), minden húsz-huszonötödik DK-s (4-5 százalék). Az LMP a parlamenti választásokat követően mindvégig 3 százalékos volt, most a választókorúak 2 százaléka támogatja - közölte az Infostart.hu-val a Závecz Research. A Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum egyaránt 2-2 százalékon áll, táboruk nagysága nem változott. A Párbeszéd ismét 1 százalékos, ahogy a kilépett jobbikosokból alakult Mi Hazánk Mozgalom is.

A pártnélküliek aránya továbbra is 34 százalék.

Ami a biztos pártválasztókat illeti, a Fidesz-KDNP-nek 57 százalékos tábora van. Ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban is szoros versenyben van a Jobbik és az MSZP: előbbi 12, utóbbi 11 százalékos. A sorban a Demokratikus Koalíció jön 7 százalékkal, majd a Momentum 4 százalékkal. Az LMP-nek a biztos szavazói körben 3 százaléka van, a Kétfarkú Kutyapártnak és a Párbeszédnek 2-2. A Mi Hazánk Mozgalom ezúttal az eltökélt választópolgárok 1 százalékára számíthat.

A választások óta - mint a Závecz Research október 12. és 21. között történt adatfelvételéből készült kutatás összefoglalója megállapítja - a Jobbikban zajló események (távozott pártelnök, kilépések) hatása lehet, hogy jelentős mértékben csökkent a párt tábora.

Májusban a teljes népesség 15 százaléka támogatta a Jobbikot, akkor kimagaslóan a legerősebb ellenzéki párt volt. Júliusra elveszítette szavazóinak egyharmadát, de ezt a 10 százalékot szeptemberig még tartani tudta. Az utóbbi egy hónapban ismét távoztak támogatók, jelenleg tehát 8 százalékon áll a Jobbik. A pártot elhagyók eleinte a fiatalok és a diplomások közül kerültek ki, ezúttal a középkorúak és az érettségizettek körében figyelhető meg az átlagosnál nagyobb elfordulás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Závecz Tibor a 2018 októberi pártpreferenciákról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást