Eldőlt, lesz-e kerítés a Hős utcai társasház körül

Infostart
2018. október 25. 22:04
A Hős utca 15-ös számú társasházat kerítéssel venné körbe a kőbányai önkormányzat, erről csütörtök este szavazott a társasház.

Az önkormányzat tervei szerint csak egy kapun lehetne bemenni az utcai drogterjesztés miatt elhíresült társasházba, ott biztonsági őrök állnának, ahol regisztrálni kellene a ki- és belépőknek is. A háztömbök lakói már a hír napvilágra kerülésekor tiltakoztak a kerítés ellen.

Csütörtök estére szavazást szerveztek, amelyen az Index információi szerint a többségi tulajdonos önkormányzat képviselője a kerítés megépítse mellett, a jelenlévő lakók ellene szavaztak.

A szavazás végeredménye az, hogy megépülhet a kerítés.

A gyűlésen résztvevő Urbanovszky Zsuzsa, a Kontúr Egyesület vezetője a portálnak azt mondta, hogy a lakóknak több meglátása is volt a kerítés ellen. Szerintük a kerítés és a beléptető kapu teret enged a visszaéléseknek, le lehet például fizetni az ott 24 órás szolgálatot teljesítő biztonsági őröket.

Inkább azt javasolták, hogy a rendőrség tartson több razziát a környéken, illetve a társasház közgyűlése hatalmazza fel a rendőrséget, hogy bemehessenek a társasházak lépcsőházaiba, folyosóira. A rendőrség ugyanis azzal szokott érvelni, hogy nem mehet be magántulajdonú ingatlanokba, a lépcsőház folyosója azonban a lakók álláspontja szerint közös tulajdon.

131 millió forintos projekt

Az önkormányzat terveiben szereplő kerítés egyetlen kapuján csak az ott lakók juthatnának be lakcímkártyával, a vendégeiket pedig személyes adataik megadása után mehetnének be. A kerítés kiépítésére 131 millió forintot szán az önkormányzat, amely egyben a társasház lakásainak többségi tulajdonosa. A Hős utca hangja blogon közzétett közgyűlési határozat kilencedik pontja szerint 2019. dec. 31-i határidővel biztosítanák a kerítést a Hős utcai blokk körül.

A Hős utcai társasházak helyzete hosszú ideje rendezetlen.

  • A rossz állapotban lévő épületek, az ott nyomorban és kilátástalanságban lakó emberek helyzetének rendezésére az önkormányzat a telep felszámolásáról döntött. Erre 2,1 miliárd forintot biztosít egy kormányhatározat. (A telepet mindig szegények lakták; a Horthy-rendszerben épült létesítmény biztosított szükséglakást azoknak, akik Pest körül nyomortelepeken éltek, valamint azoknak a sokgyereks családoknak, amelyek állandó munkaviszonyt tudtak felmutatni.)
  • A bontásra váró két társasházban összesen 300 lakás van, a fele önkormányzati, a másik fele magántulajdonú.
  • A társasházban és környékén gyakori probléma a drogterjesztés és a droghasználat, illetve a telken a szemetelés miatt a patkányok elszaporodása.
  • A szegregátum helyére az önkormányzat sportkomplexumot építene.
  • A blokkot a civilek szerint is fel kellene számolni, ám az ott lakóknak emberhez méltó elhelyezést kell biztosítani, ez pedig még mindig nem megoldott.