Nyitókép: Szigetváry Zsolt

A Fidesz ellen fordítaná saját 2008-as fegyverét az LMP ifjúsági szervezete

Infostart
2018. október 15. 13:30
A Lehet Más a Jövő most indult aláírásgyűjtési akciója arra irányul, hogy az egyetemek kiszervezésével a kormány ne vezethesse be közvetett módon a tandíjat.

Tandíjellenes aláírásgyűjtésbe kezdett az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő (LMJ). A Stop tandíj! elnevezésű akció során a fiatal zöldek arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy szerintük "az elmúlt nyolc év alatt a kormány folyamatosan a fiatalok ellen cselekedett, százezren szorultak ki a közoktatásból, és ugyanennyien a felsőoktatásból".

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese az akció budapesti nyitányán újságírók előtt

emlékeztetett a Fidesz 2008-as "szociális népszavazására", amikor a mai kormánypárt még ellenzékiként épp a tandíj eltörlésére indított népszavazási kezdeményezést,

ma viszont "amit a kormány oktatási reformnak hazudik, az valójában egy pénzszerzési akció" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A politikus szerint most hasonló várható ahhoz, mint amikor "megvédték" a magánnyugdíjakat, a szülőket és a diákokat ki fogják fosztani, miközben "röhögnek a markukba".

Rámutatott: a pesti Közgázon (Budapesti Corvinus Egyetem) drasztikusan csökkentik az állami helyek számát, két év múlva pedig meg is szűnhetnek ezek, a tandíj pedig így több millió forintra emelkedhet.

Az ellenzéki párt szerint tudatos politika áll a mögött, hogy csupán a szűk elit férjen hozzá versenyképes tudáshoz;

"akinek van pénze, az szerezhet diplomát, akinek nincs, annak marad a közmunka"

- fogalmazott Demeter Márta, hozzátéve, a felsőktatás "elszegényítésével" párhuzamosan "a NER-falkát etetik".

Az ellenzéki párt szerint a kormányzat koncepciója, hogy kiszervezik az egyetemek fenntartását, ennek pedig egyenes következménye a tandíj, "egyik pillanatról a másikra több tízezer hallgató szorulna ki a rendszerből", ráadásul már eddig is milliós tétel volt a lakhatás és a könyvek finanszírozása a felsőoktatáshoz kapcsolódóan. Az LMP ezzel szemben az első három diploma megszerzését biztosítaná költségvetési forrásból.

A petíció nem irányul népszavazásra,

az érintettek aláírásaira viszont számítanak, a szignókat ezt követően átadják az illetékeseknek, az LMP pedig parlamenti javaslatot is benyújt.

Ismert, az oktatási kormányzat vezetője, Palkovics László október elején bejelentette, az a céljuk, hogy "egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban". Hozzátette: azt szeretnék, ha "a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint a más országban működő egyetemek, vagy egy magyarországi magánegyetem". Előzőleg a Budapesti Corvinus Egyetemről látott napvilágot, hogy kikerülhet az állami fenntartásból, és egy állami alapítású, közhasznú alapítvány kezébe kerülhet.