A CSU és az ellenzékben lévő SPD is vereségként értékelte a bajor tartományi választás eredményt - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2018. október 15. 22:10
Továbbra sem tartja emberi jognak a migrációt a külgazdasági és külügyminiszter. Megszüntetné a lakástakarék-pénztárak állami támogatását a kormány, több ellenzéki párt nem ért egyet.

Bajorországban a Keresztényszociális Unió kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette többségét a tartományi törvényhozási választáson. A hivatalos előzetes végeredmény szerint a CSU a szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg, a Zöldek pártja 17,5 százalékot kapott. Bekerül még a törvényhozásba az Alternatíva Németországnak és a Szabad Demokrata Párt is. Az 5 évre megválasztott új, 205 fős tartományi gyűlésnek legkésőbb november 5-én meg kell alakulnia.

A politikai szereplők iránti bizalom csökkenésének tulajdonítja a bajorországi tartományi választás eredményét a német kancellár. Angela Merkel, aki a bajor CSU testvérpártjának, a CDU-nak az elnöke kiemelte: Bajorországban nagyon jó a gazdasági helyzet, de ez nem elég az embereknek, ha nincs meg a bizalom a politikusokban. Úgy vélte: a keresztény pártszövetség és a Szociáldemokrata Párt alkotta szövetségi kormány munkájának eredményeit sem sikerült kellőképpen megismertetni:

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Unió migrációs intézkedéseinek összhangban kell állniuk a nemzetközi joggal és világossá kell tenniük, hogy a migráció nem emberi jog. Szijjártó Péter az uniós külügyi vezetők luxembourgi tanácskozásán kijelentette: Magyarország világossá tette, hogy nem vesz részt az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásában, mert az veszélyt hoz a világra, és ellentétes Európa érdekeivel. A tárcavezető megbeszélését folytatott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel is, ami után hangsúlyozta: Kijevnek semmilyen alapja nincs arra, hogy ne erőforrásként tekintsen kisebbségeire, vagy ennek az ellenkezőjét gondolja. Pavlo Klimkin bejelentette: Megállapodás született arról, hogy Magyarország és Ukrajna konkrét és átfogó konzultációkat fog folytatni a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről.

Megszüntetné a lakás-takarékpénztárak állami támogatását a kormány. A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke által benyújtott javaslat szerint az eddig megkötött szerződéseket nem érintené az intézkedés, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás. Bánki Erik azzal indokolta a megszüntetést, hogy a lakástakarék-pénztári konstrukció az elvártnál kisebb mértékben szolgálta az otthonteremtést. A programot működtetők emellett extraprofitra tettek szert. A kormánypárti politikus szerint a programmal az is probléma, hogy a megtakarításokból jellemzően nem épültek új lakások, márpedig ez a kormány fő célja az utóbbi időben.

Több ellenzéki párt is visszautasítja a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának tervezett leállítását. Az MSZP közleményében úgy fogalmaz: a döntés oka az lehet, hogy Rogán Antal baráti körének kell egy újabb üzlet a lakáslottó és a letelepedési kötvények után. A Párbeszéd azt javasolja: ha a lakáskassza támogatása valóban megszűnik, a kormány a felszabaduló pénzt költse bérlakásépítésre. A Jobbik frakciója úgy véli: a lépés azt üzeni: nem fontos a jövő tervezése Magyarországon, a probléma megoldása érdekében a párt benyújtja komplex otthonteremtési javaslatcsomagját.

A vártnál is sikeresebbnek tartja a Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési programot a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor egy háttérbeszélgetésen az eredmények között említette a hazai pilótaképzés újraindítását, és elmondta: az eddig beszerzett 4 kiképző repülőn túl további 4 beszerzése van folyamatban. Kiemelte, hogy megszűnik a tárca és a Magyar Honvédség 16 évvel ezelőtt létrehozott integrációja. A miniszter irányítja a minisztériumot, míg a honvédségi szervezeteket a Magyar Honvédség parancsnoka irányítja majd, aki a vezérkari főnök lesz.

Budapesten is elindult a távfűtés az országos fűtési idény kezdetével. A Főtáv összesen 17 budapesti kerületben csaknem 240 ezer lakás, több mint 4800 közületi ügyfél és több száz garázs fűtését biztosítja. A társasházak felében már egy hónapja fűtenek. Az ügyfelektől azt kérik, hogy ellenőrizzék a fűtőberendezéseket, hiszen azokon keresztül lehet biztosítani a távhőrendszer üzemeléséhez a feltöltést.A Főtáv szerint Budapest levegőjét érzékelhetően javítaná, ha minden lakás és középület kapcsolódna a távhőrendszerhez. Számításaik alapján az egyedi gáz- és fafűtés kiváltásával akár meg is szűnhetnének a téli szmog-riadók.

Hamarosan megdőlhet a legkisebb vízállás 1947-es rekordja a fővárosban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Duna több pontján a valaha mért legkisebb mérték alá süllyedt a vízszint. Siklós Gabriella hozzátette: Budapesten az eddig negatív rekord 51 centiméter, jelenleg, folyamatos csökkenés mellett, 55 centimétert mérnek. A Tiszán is kimondottan alacsony a vízszint, de ott nem várható, hogy megdőljenek a rekordok.

Franciaország déli részén a legutóbbi adatok szerint 10-en meghaltak, egy ember eltűnt, 8 pedig súlyosan megsérült a hatalmas esőzés okozta áradásokban. Korábban még 13 áldozatról szóltak a híradások. A térségre az éjszaka több havi csapadékmennyiség zúdult. Mintegy ezer lakost kellett evakuálni.

Megszakítja kapcsolatait a konstantinápolyi patriarkátussal az orosz ortodox egyház az ukrajnai ortodox egyházról szóló vita miatt. Minszki tanácskozásán a szinódus lehetetlennek minősítette az eucharisztikus kapcsolatok folytatását. Döntését az orosz ortodox egyház arra válaszul hozta meg, hogy a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátus szinódusa a múlt héten elismerte az ukrán ortodox egyház önállósságát. Az orosz ortodox egyház az Isztambulban meghozott múlt heti döntést a kereszténység ezer év utáni legnagyobb egyházszakadásának tekinti.