500 milliárd forintot kell fizetniük az önkormányzatoknak - a nap hírei

Infostart
2018. szeptember 21. 22:27
Magyarország nem támogat olyan uniós javaslatokat, amelyek rontanák a német autóipar helyzetét – jelentette ki Szijjártó Péter. A brit miniszterelnök szerint holtpontra jutottak a Brexit feltételeiről folyó tárgyalások. Európai szintű aláírásgyűjtés indulhat az alapjövedelem bevezetéséért. A nap legfontosabb hírei szeptember 21-én.

Magyarország soha nem fog olyan javaslatokat támogatni Brüsszelben, amelyek rontanák a német, és ezen belül a bajor autóipar helyzetét - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Münchenben. Szijjártó Péter az Audi és a BMW vezetőinek azt mondta: a magyar és a bajor érdek teljes mértékben egybeesik abban, hogy el kell utasítani a klímapolitikában 2030-ra kitűzött európai uniós célok szigorítására irányuló törekvéseket.

A brit miniszterelnök szerint holtpontra jutottak a brexit feltételeiről folyó tárgyalások. Theresa May a Downing Street-i hivatalából közvetített nyilatkozatban azt mondta: az Európai Unió nem adott magyarázatot arra, hogy a salzburgi informális uniós csúcson elvetett londoni javaslatcsomag miért ásná alá az Unió egységes belső piacát. Hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi uniós állampolgárok jogosultságai a tárgyalások eredménytelensége esetén sem csorbulnának.

A fenntartható öntözés fontosságára hívta fel a figyelmet az államfő. Áder János a Kossuth Rádióban azt mondta: ezért is küldte az Alkotmánybírósághoz azt a törvényt, amely engedély nélkül is lehetővé tette volna legfeljebb 80 méteres kutak fúrását. Az államfő a múlt heti klímakonferenciáról azt mondta: 23 magyarországi város írt alá olyan vállalást, amellyel 2050-re legalább 80 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Legalább 500 milliárd forintra becsüli a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt az uniós támogatási előleget, amelyet az önkormányzatoknak be kell fizetniük a Magyar Államkincstárnál vezetett számlára. Schmidt Jenő az InfoRádiónak elmondta: a szabályozás miatt a helyhatóságoknak lesz majd kényelmetlenebb ezután, ezért be kell menniük az Államkincstárhoz, ha utalni akarnak a kivitelezőknek.

A cégek adóadminisztrációs terheinek csökkentését tervezi a kormány – mondta az adóügyekért felelős államtitkár.Izer Norbert az első Adótanácskozás alkalmából közölte: a cél a vállalkozások versenyképességének növelése. Hozzátette: hasonló könnyítést kívánnak életbe léptetni a cégek számára, mint a magánszemélyek adóbevallásának elkészítése 5 millió forintig.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az ellenzék önmagában kevés, csak a nép segíthet megdönteni Orbán Viktor rendszerét. Gyurcsány Ferenc pártja tüntetéssorozatának szegedi állomásán a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban azt mondta: az Európai Parlament többsége visszaigazolta, hogy mindaz, ami Magyarországon történik, az nem európai.

Jövő tavasszal európai szintű aláírásgyűjtés indulhat az alapjövedelem bevezetéséért. Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa elmondta: a feltétel nélküli alapjövedelemért küzdők nemzetközi szervezete novemberben Budapesten tartja esedékes konferenciáját. Itt fogják eldönteni, hogy pontosan milyen kérdést nyújtsanak be az Európai Bizottságnak.

Összesen több mint 5,5 milliárd forintot fordít a kecskeméti katonai repülőtér átalakítására a kormány.Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az InfoRádiónak azt mondta: a cél, hogy a reptér polgári gépeket is fogadhasson. Hangsúlyozta, hogy térben időben elhatárolt működést, működtetést kell megteremteni a katonai és a polgári légiközlekedés számára.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerint az ajkai kórház zökkenőmentesen biztosítja a folyamatos ellátást. A szervezet egy nappal azután adott ki közleményt, hogy az intézmény intenzív osztályának orvosai beadták csoportos felmondásukat. Csütörtökön több hírportál is beszámolt arról, hogy néhány héttel a nővérek felmondása után, október végéig az intenzív osztály altatóorvosai is távoznak az intézményből, túlterheltségre hivatkozva.

A gyógyszergyártók által fenntartott káralap létrehozását tartja szükségesnek a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, hogy ennek terhére a vásárlók visszaválthassák a forgalomból kivont gyógyszereket. A szövetség arra is felszólítja a gyártókat, hogy állítsák helyre a közelmúlt gyógyszerbotrányai miatt megrendült bizalmat.

Kárpátalján egyre többen választják a magyar iskolákat. A Rákóczi Szövetség a térség 89 helyszínén több mint 1900 magyar kisiskolást köszöntött az elmúlt napokban az összefogást jelképező ösztöndíjjal. A szervezet felmérése szerint Kárpátalján a múlt évhez képest idén szeptemberben csaknem 10 százalékkal több gyermek kezdte magyar általános iskolában az első osztályt.