Újabb tiltakozás a gender szak beszüntetése miatt

Infostart
2018. augusztus 14. 07:57
Az ELTE után a Magyar Rektori Konferencia sem támogatja a gender szakok megszüntetését.

Nem ért egyet a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak rendeleti úton tervezett megszüntetésével az ELTE. Az intézmény vezetősége közölte azt is, hogy a lépés sértheti az alaptörvény egyetemi autonómiát biztosító fejezetét. Az ELTE vezetősége szakmailag indokolatlannak tartja a gender szak megszüntetését és a szakmai egyeztetést is hiányolja.

A múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériuma az InfoRádiónak azzal indokolta a szak tervezett megszüntetését, hogy nem mutatható ki igény a magyar munkaerőpiacon a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakon végzettek iránt. Jelenleg az ELTE-n és a Közép-európai Egyetemen zajlik ilyen képzés, a CEU korábban durva beavatkozásnak nevezte a rendelettervezetet. Közben az Oktatói Hálózat szintén tiltakozott a képzés megszüntetése ellen.

A Magyar Rektori Konferencia 168 órának küldött válaszában szintén azt írta, hogy nem támogatja a társadalmi nemek tanulmánya szak előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését a mesterképzési szakok jegyzékéből. és elküldte az előterjesztéssel kapcsolatos véleményét az Emberi Erőforrások Miniinisztériumának.