Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Rejtély, mitől pusztulnak tömegesen a méhek

Infostart / MTI
2018. július 13. 15:21
Több mint 300 méhészetet, a magyar méhészek 10-20 százalékát érinti a probléma.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint a méhpusztulás összefügg a napraforgó-termesztéssel. Ahol nem termesztenek napraforgót, illetve az nem mézel jól, azokban a megyékben nincs problémája a méhészeknek, például a Dunántúli megyékben, Győr, Sopron, Vas, Zala vagy Nógrád megyében. Ezzel szemben Jász-Nagykun, Békés, Fejér megyében gondot jelent - mondta Bross Péter az InfoRádiónak. Mint mondta, a mintavételek még zajlanak, leterheltek a Nébih laboratóriumai.

Az elnök megmagyarázhatatlannak nevezte a jelenséget, azt mondta, nem klasszikus tünetegyüttest mutat a méhelhullás, a kaptárnéptelenedés.

A tömeges méhpusztulás miatt az Agrárminisztérium vizsgálatot rendelt el. A méhpusztulás jelentős hatással van a méztermelésre, már a jövő évi akáctermésre is kihat, ezért a következő két és fél hónapban a méhészek feladata a méhcsaládok regenerálása lesz.

Bross Péter szerint biztos, hogy növényvédelemmel kapcsolatos a jelenség, de azt nem lehet kijelenteni, hogy egy bizonyos - már tiltott - vegyszer okozza, mert országszerte tapasztalható jelenségről van szó, márpedig az elég ritka, hogy minden gazda ugyanazt a készítményt használja.

A szakmai szervezet elnöke elmondta, hogy a tömeges méhpusztulás miatt egyeztetett az agrárminiszterrel egyebek között arról is, tudják-e a magyar méhészek regenerálni a méheket. Arról is beszéltek, hogy ha megjönnek a laboreredmények, milyen szakmai csapat álljon össze. A szakember úgy véli, hogy egy protokollt kell kidolgozni és szántóföldi kísérleteket kell végezni, hogy a jövőben ilyen méhpusztulások ne forduljanak elő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Méhpusztulás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást