Nem tudni, mi alapján zajlanak a munkálatok a Margitszigeten

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2018. május 9. 20:52
A Lehet Más a Politika szerint megkérdőjelezhető a Margitszigeti tenisz-központ építése. A főpolgármester korábban jelezte, vizsgálatot indít a múlt heti fakivágások miatt.

Már zajlik a régi teniszstadion bontása a Margitszigeten, amely miatt egyre több fát is kivágnak, annak ellenére, hogy a köztársasági elnök márciusban megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek azt a törvényt, amelyet a margitszigeti létesítmény megépítése érdekében fogadott el múlt a parlament. Áder János arra hivatkozott, hogy a jogszabályt nem igazolták hatástanulmányokkal, és nincs megfelelően előkészítve a beruházás.

A Lehet Más a Politika szerint megkérdőjelezhető a projekt. Gál József, a Fővárosi Városigazgatóság felügyelőbizottságának LMP által delegált tagja közölte: közérdekű adatigénylést nyújtott be a Nemzeti Sportközpontok és a Teniszszövetség számára.

Sem a Városháza, sem a Nemzeti Sportközpontok, sem a Teniszszövetség nem mondta el egyértelműen, hogy milyen jogszabályok és milyen megbízás alapján rendezik a terepet

– tette hozzá.

Nem adtak engedélyt

A Városháza a HVG-vel közölte, hogy nem adtak engedélyt vagy hozzájárulást fák kivágásához, illetve bármiféle új felépítmény előkészítési és kivitelezési munkálataihoz sem. Az Indexnek Tarlós István azt mondta, a cégnek nem volt fakivágási engedélye, azokat önkényesen, engedély nélkül vágták ki. A főváros eljárást indít.

Az ügyben az InfoRádió keresi a Nemzeti Sportközpontok illetékesét is.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a fővárosi klímastratégia elfogadása után arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapesten jelenleg is több helyen vágnak ki fákat. Védeni, fejleszteni kellene a zöldterületet, ehhez képest az Etele úton, a Városligetben és a Margitszigeten is fákat vágnak ki – hangsúlyozta a szakértő.

Tarós István: ebben a formában nem valósulhat meg

Tarlós István főpolgármester márciusban arról beszélt, hogy a Margitszigetre elképzelt teniszcentrumot újra kell tervezni. "Ebben a formában semmi esetre sem valósulhat meg, ehhez még tulajdonosi hozzájárulást sem adok. Az hogy a Margitszigetre egy 26 méter magas épület kerüljön, fittyet hányva mindenféle előírásra, árvízvédelmi szempontokra, ezt nyugodtan el lehet felejteni" – tette hozzá.

Tarlós István, valamint Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter még februárban állapodott meg, hogy a létesítmény megvalósítása csak a Fővárosi Önkormányzattal egyeztetve jöhet létre. A két politikus egyetértett abban is, hogy a tenisz-központ méretei, jellege, elhelyezkedése tekintetében előnyben kell részesíteni a történelmi rekonstrukció követelményeit, meg kell őrizni a Margitsziget funkcióját és arculatát.