Minőségugrás a magyar gasztronómiában

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. február 12. 19:49
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke szerint a mostani volt az eddigi legszínvonalasabb magyar Bocuse d'Or-döntő. Hamvas Zoltán arról is beszélt, hogy sokat tesznek azért, hogy a gasztronómiai innováció a hétköznapi vendéglátás számára is elérhető legyen.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy minden eddiginél szorosabb volt a Bocuse d'Or magyar döntője. Hozzátette, hogy a verseny célja pedig éppen az, hogy a csúcsgasztronómiát egyre többen képviseljék Magyarországon és a minőségugrás a hétköznapi vendéglők szintjén is érzékelhető legyen.

Hamvas hozzátette,

„önös érdek lenne” ha a csúcsgasztronómiát pár ember kisajátítaná,

és csak arról szólna, hogy pár ember gladiátorként megküzdene az ellenfelekkel a világdöntőn. Ezért a Magyar Bocuse d'Or Akadémia könyv, DVD, Blu-ray formában is kiadta a receptúrákat, hogy a hétköznapi vendéglátás számára is elérhető legyen a gasztronómiai innováció.

Az akadémia elnöke szerint a magyar gasztronómia fejlődése abban is megmutatkozik, hogy ma már a fine dining éttermek 90 százalékban Magyarországon tudják beszerezni a minőségi alapanyagokat.

„Azt gondolom, hogy ez is egy divat: egyre több termelői piac van, egyre több olyan dolog jelenik meg, amit kutatni kell.

Nehogy valaki azt gondolja, hogy kánaáni helyzetet festek le

mert nem ez van , de megy előre a dolog, és ha visszanézek öt évre, akkor egészen fantasztikusan javul az alapanyag-helyzet– fejtette ki Hamvas.  

A minőségi alapanyagok ismerete pedig elengedhetetlen a Bocuse d'Or sikerekhez is, hiszen ezen a versenyen az íz számít. 20 pontot ér a tálalás kinézete, a látvány, 20 pontot ér a tiszta, pontos munkavégzés, és 60 pontot az ízért kapnak a versenyzők, tette hozzá.

Túl a magyar döntőn

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.

Enrico Crippa zsűrielnök, akinek Piazza Duomo nevű étterme három Michelin-csillagot tudhat magáénak, a díjátadón kiemelte: magas színvonalú volt a verseny, a magyar séfek felkészültek voltak, nehezen hozta meg döntését a zsűri.

A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyaga volt a borjúszűz, a csülök és a velő, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás. A verseny napján sorsoltak ki egy meglepetés zöldséget és fűszert: a metélőhagymát és a zöldborsót, amelyek szintén kötelező elemek voltak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Minőségugrás a magyar gasztronómiában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást