eur:
389.65
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hová vezet az alagútharc az izraeli háborúban? Kaiser Ferenc, Inforádió, Aréna

2023.11.08. 18:01
Hová vezet az alagútharc az izraeli háborúban? Milyen szárazföldi hadműveleteket hajt végre Izrael Gáza város környékén? Milyen részeket foglalt el az hetekben? Mennyire sikerült a civil lakosságot evakuálnil? Mennyi civil lehet még a városban? Mi volt a közel ötezer izraeli légicsapás célja és értelme? Hogyan választják ki a műholdképek alapján a célpontokat? Hogyan lehet a katonai infrastruktúrát elválasztani a polgári épületektől? Mennyire tud „célzottan rombolni” az izraeli Iron Spike precíziós rakéta? Hogy maradt a Hamásznak továbbra is képessége a rakétakilövésre? Milyen föld alatti rakétakilövője lehet a szervezetnek, és milyen rakétákat lőnek ki? Hogyan jutnak be az iráni gyártású nagy hatótávolságú rakéták alkatrészei az övezetbe? Hány rakétát tud ma is indítani naponta a Hamász? Mennyit tudnak felhasználni a fel nem robbant, befulladt izraeli harceszközökből? Mennyi maradt egyáltalán az épületekből? A törmelékhalmaz, a romok közti hadviselés a támadóknak vagy a védekezőnek kedvez?

Hány száz kilométer föld alatti alagút és bunkerhálózata lehet a Hamásznak a terület alatt? Hol vannak a Hamász által elrabolt túszok? Hogyan zajlik a szárazföldi hadviselés? Mit csinálnak a harci járművekből kiszálló katonák a civilek között? Mikortól ellenség egy civil a katonának? Milyen harcok zajlanak az alagutakban? Hogyan jutnak be az izraeli különleges alakulatok felderítői éjszakánként a Hamász által uralt területekre? Mit látnak a műholdak? Miért kapcsolja le Izrael időnként az internetet és a telefont? Része-e ez a folyamatos kommunikációs háborúnak? A nemzetközi közvéleményben a Hamász vagy Izrael kommunikációs ereje nagyobb?

Milyen távlati céljai lehetnek Izraelnek? Megoldás lehet-e a terület újbóli megszállása? Mit csinál a három hadihajóból álló amerikai katonai kötelék a térségben? Kinek és mit üzen a jelenlétük? Hány szomszédos országban állomásoznak még amerikai katonák, hány bázisa van Washingtonnak? Támadási célpontok-e ezek az Irán által finanszírozott militáns szervezetek számára? Milyen támadásokat hajt végre és mire számíthat Izrael a Hezbollah részéről? Hány embert evakuált Izrael az északi területekről?

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az Inforádió Aréna c. műsorában, 2023.11.08-án. A beszélgetőtárs Exterde Tibor. Podcast.

×
×
×