eur:
389.36
usd:
361.23
bux:
68417.31
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az USA két háborúja. Ukrajna vagy Izrael a fontosabb? Magyarics Tamás, Inforádió, Aréna

2023.10.20. 18:00
Melyik háború fontosabb az Egyesült Államoknak, az orosz-ukrán, vagy az izraeli? Melyek az amerikaiak szempontjából legfontosabb területek? Mennyi pluszpénzt kér Biden elnök a Kongresszustól a két háború finanszírozására? Melyik amerikai pártnak fontosabb Izrael mint Ukrajna? Kik támogatják az amerikai törvényhozásban a palesztinokat?

Az amerikai becslések szerint az Ukrajnának nyújtott fegyverutánpótlás hány százaléka kerül az ukrán frontra, és mennyi tűnik el kézen-közön? Kerülhetett Ukrajnába küldött amerikai és nyugati fegyver a Hamász-hoz?

Maradt-e elegendő fegyvere az Egyesült Államoknak bizonyos típusokból, különösen a rakétákból, amelyekre mind Ukrajnának, mind Izraelnek szüksége van? Marad-e elég fegyverzete a NATO-nak, ha Amerika felhasználja saját készleteit?

Mennyit profitálhat az amerikai védelmi ipar a két háborúban kifogyó készletek pótlásából? Hogyan húzza meg ez a többi ágazatot és a kutatás-fejlesztést? Hogyan működik az amerikai védelmi ipar, és a tudományos kutatás kapcsolata?

Mit jelent az amerikai védelmi stratégiában az off-shore balancing? Hogyan járult ehhez hozzá az iraki és az afganisztáni háború? Hogyan tudja megakadályozni az Egyesült Államok a közel-keleti háború eszkalálódását? Van-e esélye arra, hogy megakadályozza a Gázai övezet teljes izraeli megszállását? Meg tudja-e akadályozni Washington a térségbe küldött csatahajóival a Hezbollah és Irán beavatkozását? Mik volnának egy izraeli bevonulás káros és felmérhetetlen következményei? Hogyan lehetne megfékezni a menekülthullámot? Mennyire destabilizálhatja ez az egész régiót?

Mennyire figyel az Egyesült Államok Iránra? Mit üzent az október 19-i kongresszusi Biden-beszéd Teheránnak? Hogyan működik az Obama-kormányzat idején Iránnal megkötött amerikai atomkorlátozó megállapodás?

A Hamász-akciójának mennyire volt célja az, hogy megakadályozza Szaúd-Arábia és Izrael Washington által szorgalmazott további közeledését és együttműködését? Mely arab államok az USA fő szövetségesei a térségben? Hol áll ma Katar? Miért mondták le Biden elnök jordániai találkozóját?

Megjelennek-e a külpolitikai konfliktusok az amerikai belpolitikában? Melyek lehetnek a jövő évi elnökválasztás fő kampánytémái? Mennyire lesznek kiemelten fontosak hétköznapi megélhetés, a gazdasági helyzet kérdései, illetve a bevándorlás ügye? Melyik pártnak mi a véleménye a déli határon történő kerítés-építésről? Milyen álláspontok vannak a határon túl elfogott illegális bevándolók ügyében? Mennyit lazított a Biden-adminisztráció a bevándorláspolitikán, és mennyit ront a helyzeten a demokrata-vezetéső ún. menedékvárosok (pl New York) ügye, ahol az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket leminősítik szabálysértéssé?

Hogyan állnak most a közvélemény-kutatásokban a demokraták illetve a republikánusok? Mennyire vezet most Donald Trump Joe Bidennel, illetve a lehetséges republikánus jelnöltekkel szemben? Ártanak vagy használnak Trumpnak az ellen folyó eljárások a politikai népszerűségét illetően? Előfordulhat-e, hogy a capitoliumi zavargások miatt elítélik, és kizárják az elnökválasztási versenyből? Van-e alternatívája Joe Bidennek a demokrata oldalon? Indulásra esélyes-e Kamala Harris alelnök? Hány amerikai nem szeretne újra egy Trump-Biden vetélkedést?


Magyarics Tamás az ELTE professzor emeritusa, volt nagykövet az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.10.20-án. Podcast.

×
×
×