eur:
388.81
usd:
360.57
bux:
68531.19
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az izraeli háború hatása az energiaárakra. Új energiaválság közelít? Toldi Ottó, Inforádió, Aréna

2023.10.11. 18:15
Az izraeli háború hatása az energiaárakra. Új energiakrízis közelít? Megdrágítja-e a világ olaj- és gázellátását az izraeli háború? Hogyan és miért? A tengeri útvonalak biztonságát hogyan érinti a háború? Mely államok biztosítják és melyek veszélyeztetik a tengeri szállítmányok útját? Mennyivel drágulhat a szállítás, illetve befagyhatnak-e a tengeri szállítási útvonalak? Tudja-e az odavezényelt amerikai hadiflotta biztosítani az energiaszállítás biztonságát? Az OPEC+ kőolajtermelő kartell erre alapozva árat fog-e emelni? Párhuzamosan az orosz-ukrán háborúval hogyan hathat a közel-keleti régió bizonytalanná válása Európa gázellátására?

A tavalyi gáztőzsdei kilengéseket sikerült e bármilyen európai transzparencia- vagy kereskedlemi szabályozással mérsékelni? A finn-észt gázvezeték szabotázsa: A brit földgázárak közel 13 százalékkal emelkedtek annak nyomán, hogy híre ment: Helsinkiben arra gyanakszanak, hogy vasárnap szabotázsakció érhette a Balticconnector gázvezetéket. Érinti-e ez a többi európai országot? Amennyiben az ukrán tranzitútvonal megszűnik, Magyarországnak milyen alternatív útvonalak állnak rendelkezésre az orosz nyersanyagok szállítására? Mekkora ezek kapacitása?

A háborúk nyomán egyre indokoltabb a kérdés: Mennyire szabotázsérzékenyek a gáz és olajellátó hálózatok? Orosz gázszállítások Közép-Európába – milyen útvonalak vannak még nyitva, mi várható a télen? Milyen a magyar és európai gáztározók feltöltöttsége? Mennyivel nagyobb Magyarország tárolói kapacitása az éves fogyasztáshoz képest, mint a többi európai uniós országban? Milyen LNG- azaz cseppfolyós gáz érkezhet vezetékeken keresztül Magyarországra? Milyen ágazatok sínylik meg ma is a földgáz-hiányt, és hogyan hathat egy kemény tél az európai vegyiparra, könnyűiparra és a lakossági gázfogyasztásra? Milyen lehetőségek vannak a biogáz-hasznosításban?

A német atomerőművi kapacitás hiánya télen milyen hatással lehet a német és az európai elektromos-energia ellátásra? Mi lesz a fontos a szénerőművek esetében: a meglévő forrásokra épülő energiatermelés, vagy a környezetvédelem? Melyik európai ország képes ma még egyáltalán energia-exportra? Mi a szerepe a hagyományos szénerőműveket üzemeltető balkáni országoknak az európai energiarendszerben? A megújuló energiára építő országok mennyiszer kényszerülnek akár ingyenes, vagy negatív árú kényszer-exportra (ha túltermelés van) és kényszer-importra (ha hiány van).

Mi lehet a fosszilis üzemanyagok jövője az európai autózásban és mobilitásban? Honnan érkezik kőolaj Európába, és mennyivel jobb a helyzet, mint a gázellátásban? Miért hiányzik az orosz finomított gázolaj (dízel) az európai fogyasztásból? Miért kell Indián és Törökországon keresztül behozni Európába az orosz kőolajat? Milyen olajtanker-árnyékflotta indult útnak a szankciók nyomán a világban? Hogyan tudta növelni Oroszország az olaj-eladásait? Miért írja meg már a Bloomberg amerikai hírügynökség is, hogy nagy öngól európának az orosz olajra kivetett 60 dolláros ársapka, ha a világ más tájain 80 dollár/hordó áron is megveszik?

Toldi Ottó, a Mathias Corvinus Collégium Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.10.11-én. Podcast.

×
×
×