eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Pofon a koalíciónak: megbüntették a választók a német kormányt? Prőhle Gergely, Inforádió, Aréna

2023.10.10. 08:37
Pofon a koalíciónak: büntették a választók a német kormányt ? Le lehet-e vonni következtetést a német kormánykoalíció pártjainak bajor és hesseni tartományi vereségéből az EP- és a következő szövetségi parlamenti választásokra?
Mi a tartományok szerepe a német szövegségi köztársaságban, és mi a tartományi választások jelentősége a német belpolitikában? Mi volt a bajorországi és hesseni tartományi választások eredménye? Csak a tartományi parlament ügyében szavaztak a választók, vagy a berlini koalíciónak is üzenni akartak? Mi következik abból, hogy az AfD a leggazdagabb nyugati tartományokban is látványosan megerősödött?

Hogyan változtatta meg a társadalom etnikai összetételét a bevándorlás? Hogyan reagálnak erre a nyugati és a keleti tartományokban? Mi volt a globalizáció irányában elkötelezett sajtó szerepe a választások kimenetelében? Hogyan sült el visszájára a Süddeutsche Zeitung által a Freie Wahler párt elnöke, Hubert Aiwanger ellen indított lejárató kampány? Emiatt kapott-e 4 százalékkal többet az előző választáshoz képest a CSU-tól jobbra álló mozgalom? Miért kapott több mint 30%-ot a Freie Wahler és az AfD együttesen Bajorországban? Mi vezetetett az AfD megerősödéséhez? Mennyiben utasították el a bajor és hesseni (nyugatnémet) választók az országot vezető jelzőlámpa-koalíció gondolat- és társadalmi reformkísérleteit? Milyen szerepet játszik a kormánykoalíció pártjainak látványos vereségében az energetikai átállás erőltetése?

Fordulópontot jelent-e a kormánykoalíció számára ez a vereség? Miért nem hallgat a berlini kabinet a német gazdaság szereplőire? Mennyiben felelős a berlini kormány a német gazdaság recessziójáért?

Hogyan befolyásolják ezek az eredmények a CSU politikáját? Hogyan hat mindez a CDU-CSU Európai Parlamenti választási taktikájára, illetve a Néppárt következő EP-ciklusára? Meddig tarthat az AfD blokádja a többi konzervatív párt részéről? Miért nem engedik be a parlamenti pozíciókba sem az egyre nagyobb támogatottságú párt képviselőit? Miért tartják hülyeségnek a választók a berlini politikai elit döntéseit?

Milyen most a német-lengyel viszony? Hogyan viszonyulnak Berlinben a lengyel jóvátételi követelésekhez? Hogyan viszonyulnak a német pártok a V4-együttműködéssel való kooperációhoz? Mennyiben tudják ezt befolyásolni a gazdaság szereplői?

Prőhle Gergely volt berlini nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója az Inforádió Aréna c. műsorában a bajororoszági és hesseni tartományi választások után 2023.10.09-én. Podcast.

×
×
×