eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A pusztítás ára. Meddig finanszírozzák a háborút? Resperger István, Inforádió, Aréna

2023.10.03. 18:15
A pusztítás ára. Meddig finanszírozzák a háborút?
Elérte a céljait a június elején kezdődött ukrán offenzíva? Hány irányban támadtak, és hol sikerült az ezer kilométeres fronton áttörni az orosz vonalat? Mennyi területi nyereséget értek el az ukránok, és mennyit ért el az orosz ellentámadás? Lesz-e őszi és téli offenzíva?

Miért tartanak atomtámadás elleni katasztrófavédelmi gyakorlatot Oroszország-szerte? Mikor éri vagy érte el területileg és pszichésen is Oroszországot a háború? Mennyi tartalékost hívtak eddig be az oroszok, és mennyi új katonát soroztak be?

Mennyi sérült és halott van mindkét oldalon? Mit tudnak inkább pótolni, a technikai vagy az emberveszteséget? Hogyan sikerült az oroszoknak – részben kínai segítséggel – pótolni a harckocsi és rakéta – utánpótlást a szankciók ellenére? Tudott-e igazi sikert adni az ukránoknak a nyugati technológia? Miért nem tudtak sikert hozni a nyugati technológiák? Mennyire sikeres az ukrán aszimmetrikus művelet? Mennyire volt sikeres az háromsoros orosz védelmi vonal a nyugati harckocsik ellen? Mennyi tartalékosa van az ukránoknak, és mennyi tartalékossal számolhat az orosz fél?

Milyen eszközöket és segélyeket kapott Ukrajna eddig? Hány harckocsit és tüzérségi eszközt, illetve mennyi helikoptert kaptak és vesztettek el eddig az ukránok? Hány drónt és páncéltörő eszközt, illetve Himars sorozatvetőt kaptak és használtak? Hány nagy hatótávolságú brit-francia rakétát kaptak az ukránok, és hogyan vetették be ezt Szevasztopol és a Krím ellen? Kapnak-e nagyobb hatótávolságú Himars rakétákat is az ukránok? Hányszoros az orosz fölény a lőszerek tekintetében? Meddig tudnak elérni az orosz rakétacsapások?

Van-e ma légifölénye valakinek a háború mostani szakaszában? Mennyire tudták a nyugati technológiát használó ukrán légvédelmi erők megfékezni az orosz légicsapásokat? Célban jutnak-e az orosz siklóbombák? Mennyire hatékony az orosz légvédelem?

Mi a fő célja az oroszoknak most? Hol tudnak tehermentesítő támadást indítani az ukránok ellen? Mennyi idejük maradt az ukránoknak, hogy a június 4-én kezdődött támadás valami sikert érjen el, és még az őszi esők, a sártenger előtt meghosszabbítsa az amerikai katonai támogatást? Vissza tudják-e foglalni az oroszok a régi Novorusszija területét a következő évben?

Az egyre fogyó emberállomány mellett mennyi költséget viselt a Nyugat eddig az ukrajnai harcképesség fenntartására? Mennyibe került ez eddig az Európai Uniónak? Hány eurót illetve dollárt küldött eddig az EU és az Egyesült Államok? Meddig lehet fenntartani a költségeknek és a segélyezésnek ezt a szintjét?

Mennyibe kerül egy-egy harcos és egy-egy harckocsi kiiktatása? Milyen költségei vannak a pusztításnak? Miben hasonlít az első és második világháborúra a pusztítás mérete és formája? Honnan tud Oroszország technológiai segítséget kapni? Mi a szerepe Kínának és Észak-Koreának az orosz utánpótlásban? Mit kap és mit ad Oroszország Észak-Koreával kialakított együttműködésben? 15 nyugati ország 40 különböző hadieszközét használja Ukrajna. Melyek bírják a valódi háborút, és melyik eszközökről bizonyosodott be, hogy nem annyira hatékony? Hogyan hatott ez a nyugati haditechnikai cégek árfolyamára? Milyen szolgáltatáscsomagot kell folyamatosan adni a nyugati harcieszközökhöz, hogy működjenek, most és a jövőben is? Terrorizmus vagy háború a civil területek, épületek elleni támadás, bármelyik oldalon? Háborús cselekménynek tekinthető-e az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása? Melyik országok rendelkeznek ilyen képességekkel? Németország vagy Oroszország volt az igazi célpont? Mi okozza a változásokat az ukrán illetve orosz harci vezetésben? Mi a Prigozsin-puccs következménye az orosz vezetésben? Mennyire gyengíti a korrupció az ukrán vezetést?

Resperger István ezredes, egyetemi tanár, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központjának vezetője az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.10-03-án. Podcast.

×
×
×