eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Hogyan használja a NAV a mesterséges intelligenciát? Vágujhelyi Ferenc, InfoRádió, Aréna.

2023.09.27. 18:15
Hogyan segíti a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) tevékenységét a mesterséges intelligencia? Mivel járul hozzá az áfacsalások leleplezéséhez, sőt, előrejelzéséhez az MI? Melyek ma a NAV alapfeladatai? Mit jelent az, hogy csak úgy „megtörténjen” az adófizetés, ne jelentsen ez komoly adminisztratív terhet az adózóknak? Hogyan lehet elemi tranzakció-alapon adatokat gyűjteni a modern adó-számítástechnikában? Hogyan tud a mesterséges intelligencia ebből az adathalmazból valószínűségeket és várható üzleti eseményeket kalkulálni, és hogyan tudja az eltéréseket, devianciákat előre jelezni? Van-e prediktív modell az adócsalások megelőzésére? Mit jelent az, hogy támogató eljárás? Hogyan tud az adóhivatal a gazdálkodóval közösen eljutni az adóelkerülés, vagy a rossz gazdálkodás megelőzésére? Kiszűrhetőek előre, vagy már a működés kezdetén a valós gazdasági cselekmény nélküli festett valóságokat, csalásra utaló mintázatokat előállító számlagyárak? Van-e az ÁFA-csalásoknak tipikus adatoldali mintázata? Hogyan kapcsolódik az ÁFA-adat a társasági-adó adatokhoz és az szja-adatokhoz? Hogyan lehet a többi, hasonló cég adataihoz hasonlítva a mesterséges intelligenciával kiszűrni az eltérő adóeloszlásokat, adómintázatokat? Hogyan jelöli ki az adatelemzés automatikusan a revízióra a cégeket? Mi a helyszíni és a desk-revízió közötti különbség?
Melyek a fekete-foglalkoztatásnál a súlyosan fertőzött területek? Hogyan tudják pl. a biztonsági őrök alvállalkozóról-alvállalkozóra mozgását követni, európai modellek alapján? Mi a különbség az adó-típusú és a vám-típusú közterhek között?
Milyen előnyöket jelent majd a vállalkozásoknak az e-ÁFA projekt? Mit tud majd meg a vállalkozás az üzleti partneréről? Milyen adatokat kap a NAV a többi tagállam adórendszeréből az ottani ÁFA-adatokról?
Milyen előnyökkel jár az egyéni adózó számára a NAV-közadat kereső szolgáltatása? Hogyan láthatja a munkavállaló, hogy a munkáltatója fizet-e utána járulékot és adót? Hol lehet megtekinteni az egyéni nyugdíjszámlán nyilvántartott járulékokat? Mikortól működik a PM által felügyelt EMap-rendszer, amely azonnal megjeleníti az egyes munkavállaló adattárcájában a munkaviszonyával kapcsolatos összes adatot, ahogy megjelenik? Hogyan tudja a NAV kiszűrni azokat a munkáltatókat, akik nem fizetnek sem adót, sem járulékot a munkavállalóik után, akik emiatt elveszítik a későbbi nyugdíjjogosultságukat?

Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.09.27-én. Podcast.


×
×
×