eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Honnan jön az új járványhullám? Oroszi Beatrix, InfoRádió, Aréna

2023.08.11. 21:06
Növekszik a szennyvízben a víruskoncentráció: Jön-e új járványhullám, ha igen, milyen lehet? Van-e új koronavírus-mutáció? Legyengült-e a vírus? Most szórványos esetek vannak? Mennyiségi , sebességi kérdés a terjedése? Melyik vírusvariáció? Milyen a betegség lefolyása? Lesz-e ismét Influenza és a covid együtt? Melyik a veszélyesebb?
Nyári fesztiválok, nyári vírusok: milyen betegségek, fertőzések terjednek a nagy tömegű nyári fesztiválokon? Emésztőrendszeri vagy légúti betegségek terjednek-e inkább? Van-e szűrés pld. most a Sziget Fesztiválon?
Van-e, lenne-e jelenleg feladata a koronavírus ügyében az illetékeseknek, kellene-e újabb intézkedési terv? Most mi az állami járványügyi intézkedések rendje?
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium néven járványok előrejelzésére, megelőzésére, matematikai modellezésére, a kórokozókkal és az invazív fajokkal kapcsolatos ökológiai kockázatok feltárására, digitális egészségügyi adatok elemzésére alakult kutatói hálózat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetésével. gészségbiztonság Mi lesz a feladata, hogyan működnek a hazai hálózatai? Van-e példa más országokban ilyen laboratóriumok működésére, - ha igen milyen tapasztalok vannak, milyen kapcsolat, együttműködés alakult ki közöttük?
Milyen tanulságokat lehet levonni a nemzetközi és a magyar járványkezelésből?
Mekkora arányú volt az átoltottság, EU összehasonlításban hol álltunk?

A globalizáció milyen újabb betegségeket hozhat? Afrikából, Ázsiából bejövő migránsok milyen betegséget hozhatnak ide és fordítva, amikor mi migrálunk nyaralni, mit vihetünk oda? Hogyan lehet kiszűrni, védekezni? Jelentenek-e veszélyt? A kereskedelem növekedésével járhat-e kórokozók terjedése? (pld. konténerekkel beutazó szúnyogok, rovarok terjesztette betegségek)
Az elmúlt napokban volt hír, hogy kiolvadt jégtöbből mikroorganizmusokat olvasztanak fel? Mit jelenthet ez? Van-e veszélye?
Járványok terjedése: állatról emberre (pld madárinfluenza)
Melegszenek és olvadnak a sarkköri jéghegye: elfelejtett betegségek, alvó vírusok: feléledhetnek-e, van-e reális veszélye?

Oroszi Beatrix epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója az InfoRádió Aréna c. műsorában 2023.08.11-én. Podcast.

×
×
×