eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ki vezeti ma Budapestet? Csődbe mehet-e a főváros? Tarlós István, Inforádió, Aréna

2023.08.09. 19:54
Csődhelyzetben van-e a főváros? Politikai kommunikáció zajlik vagy valós válsághelyzet van? Mikor milyen anyagi helyzetben volt Budapest? Hol, milyen megtakarításokban volt az a 200 milliárd forint, amellyel 2019 októberében a fővárost átadta Karácsony Gergelynek? Mennyi volt a főváros által fizetendő szolidaritási adó 2019-ben? Mennyi az iparűzési adóbevétel növekménye 2019 óta? Arányban áll-e ezzel a szolidaritási adó növekménye? Hova tűnt a különbözet?

Miért nem indult komoly fejlesztés 2019 óta? Magyarázható-e ez az ellenzék jelenlegi helyzetével és a főpolgármester gyenge testületi pozíciójával? Van-e önálló mozgástere a jelenlegi főpolgármesternek? Milyen működési gondjai vannak ma Budapestnek? Finanszírozhat-e önként vállalt feladatot a főváros, ha nincs rá forrása? Mehet-e ez a finanszírozás a kötelező feladatok rovására?

Miért nem működik ma a Közfejlesztések Tanácsa? Miért nincsenek közös fejlesztések sem? Visszaállhat-e valaha a működése? Együtt lehet-e úgy működni, hogy a főpolgármester miniszterelnöki ambíciókat táplálva kiplakátolja, hogy „leváltja a kormányt”?

Ki ma a főnök a fővárosban? A testület vagy a főpolgármester? Átmegy-e bármi a Fővárosi Közgyűlésen, amit a DK nem támogat? Tud-e Karácsony Gergely bármit lépni a DK támogatása nélkül? Mivel csábította át a DK a többi párt polgármestereit, képviselőit? Ki de facto vezetője a fővárosnak ma? Ebből a szempontból mi a fontosabb, hogy ki a főpolgármester, vagy az, hogy ki adja a többséget a közgyűlésben?

Miért kellett másfél évet várni a Lánchíd felújításának elkezdésével? Megvolt-e rá a főváros pénze? Mennyit csúszott az átadás az eredeti felújítási szerződéshez képest? Mennyivel került többe így a felújítás, a csökkentett műszaki tartalom ellenére? Miért nem adta át a teljes forgalomnak a főváros a hidat? Mi volt az eredeti megállapodásban? Reprezentálja-e a közlekedők teljességét a fővárosi népszavazáson a Lánchíd autómentességére szavazó 7%-nyi budapesti szavazó, úgy, hogy a 14-18 évesek is részt vehettek a véleménynyilvánításban? Lehet-e Budapesten autóval közlekedni majd a Lánchíd nélkül, ha elkezdődik a Petőfi híd, vagy az Árpád híd szükséges felújítása?

Tarlós István korábbi főpolgármester, miniszterelnöki megbízott az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.08,09-én. Podcast.

×
×
×